Празникът на мъжките рожби

Традиции и поверия за Петльовден

02 февруари 2023 г.

Снимка: Guliver / iStock

Според православния календар, на 2 февруари е Сретение Господне. Това е един от четирите празника, посветени на Божията майка.

40 дни след раждането на Исус Христос света Дева Мария занесла своя Младенец в Йерусалимския храм според Мойсеевия закон, който заповядвал всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно пред Бога.

В българските вярвания празникът е известен като Ихтим, Ихтима, Петльовден, Петеларовден или Петларовден. Последните три названия са свързани с основната обредна практика - жертвоприношение на петел във всяка къща с мъжка челяд. В онези домове, където има момченца, стопаните колят обикновено ярки петли за тяхно здраве. Перата на птицата се запазват и с тях бабите кадят болни или урочасани деца.

Според местните вярвания св. Евтим е господар на детските болести и предпазва от "детешката" и "вънкашната болест" (детски паралич и епилепсия). На Петльовден не се върши женска работа, не се къпят, не правят сватби, за да не “църнеят”, т.е. да не жалят починал. 

Да са живи и здрави мъжките ни рожби!

Коментари
Последни видеа