Учени: Как бебето избира любимия си възрастен

Това не винаги е майката

21 май 2022 г.

Снимка: Getty

В семейства с малки деца понякога има спор: кого бебето обича повече, мама или татко. Или може би дори баба или дядо? Или по-големите братя и сестри? 
Отговор дава  неонатологът и доктор по медицина Дженифър Браг.
„Бебетата може да започнат да разпознават лица още през първите няколко дни от живота си. При раждането те могат да виждат едва на 30 см пред себе си",  обяснява тя.

Новороденото различава лица в непосредствена близост до себе си, но не може да фиксира погледа си. Затова очите му се реят. По-лесно то вижда движещи се обекти. На разстояние 20-30 см., на което обикновено стои майка му, то вижда на флу – размазано, но може да различи нейните емоции – радост, гняв,обида. 
Още до края на първия месец то бързо започва да различава лицата на близките, а на 7 месеца то вече

предпочита познати лица пред тези на непознати

От много ранна възраст бебетата са склонни да обичат майка си повече по доста очевидни причини – разпознават нейния глас, с който са свикнали още от утробата, познават и миризмато ѝ, познават и усещат дори ритъма на сърцето ѝ..
Когато пораснат малко – някъде около 6-и до 9-я месец, вниманието им може да се насочи към таткото и към другите членове на семейството.

Снимка: Getty

„Предпочитанието тук е за човека, който се грижи основно за бебето – това може да бъде бащата, особено ако то се храни от шише, а таткото постоянно помага в тази дейност. Вторият фактор е вниманието. Бебето се привързва към човека, който най-често реагира на неговите социални сигнали, като плач или усмивка. А това не винаги е майката “, обяснява педиатърът д-р Алиса Кубан.

Как родителите могат да засилят привързаността

Оказва се, че има начини да спечелите благоразположението на вашето бебе.

„В началото определящият фактор за „любовта“ на бебето и това кой го храни. И предпочитанията на мъника са насочени към него “, казва д-р Кубан.

Когато детето се научи да седи и започне да играе самостоятелно, приоритетите може да се променят. Най-добрият начин родителите да се свържат с детето си е чрез играта, но в тази игра мама и татко трябва активно да се включат.
„Детето, което изгражда силна връзка и привързаност от най-ранна възраст, е по-вероятно да има дългосрочни и стабилни връзки и като възрастен. Ключът към изграждането на силна връзка с хлапето, е да се наслаждавате на времето, което прекарвате заедно, и да реагирате на неговите знаци“, казва Дженифър Браг.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа