Най-добрите играчки, които развиват уменията на децата

Препоръчани от американски педиатри

09 септември 2019 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Трескавото пазаруване започна. Родителите получават писмата на техните малчугани, адресирани до белобрадия старец и летят към магазините за играчки. Да осигурят подаръците под елхата в къщи, от писмото, което са получили баба и дядо, за празненството в детската градина, в службата ...

Американската академия по педиатрия даде конкретни напътствия, които могат да са от помощ на всеки, който е тръгнал да пазарува. Те обясниха кои са тези, които най-добре развиват уменията на децата, усъвършенстват фината моторика и разгръщат фантазията им.
Според специалистите, до този момент не е изобретено нищо по-добро от класическите играчки, които „работят“ във всички тези направления.

Педиатрите съветват родителите да не купуват нови модели, а да подаряват играчки, подобни на тези, с които те са израснали. 
Кукли, плюшени животни, набор със съдове за готвене, камиончета, храни-играчки, с които детето да готви, кубчета, конструктори – това са прекрасни идеи да подарък за предстоящите празници.
От полза за хапетата ще са и играчки, които ги стимулират да спортуват - топка, колело, скейт ...

Според учените, проверените с години класически занимателни игри, развиват отлично уменията на детето. Това са албуми за рисуване и оцветяване, пластелин, цветни моливи и боички ... както и всякакви други набори за творчество.

„Не ставайте жертва на рекламни надписи от сорта на „развиващи играчки“. В повечето случаи те тренират само паметта“, предупреждават учените.

Електронни играчки, плей стейшъни и приложения, също са от полза за развитието на детето, но няма нищо по-важно от близкия контакт с родителите, от съвместно прекараното време, от четенето на приказки и общите игри, къветват специалистите. 

Източник: letidor.ru, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа