Как да се карате, без да разрушите брака си

9 съвета към двете страни в конфликта

23 октомври 2022 г.
Как да се карате, без да разрушите брака си

Снимка: Guliver / Getty

Конфликтите са неизбежни, но е добре да сте сигурни, че те няма трайно да навредят на връзката ви.
Всички двойки се карат от време на време. Кавгите са нормална част от семейния живот. Колкото и да ни се иска да избегнем конфликт, има моменти, в които просто трябва да изпуснем пара.
Но кавгата си е кавга.
Можете да си казвате един на друг всичко, от което ви боли, но в същото време да уважавате чувствата на партньора си, да не отправяте обиди, упреци, да не нарушавате личните му граници и да не нанасяте „удари под пояса“.
Тоест, без думи и действия, които оставят след себе си тежък, разрушителен послевкус, от който е много трудно да се отървете по-късно.
Когато емоциите се разпалят, ситуацията лесно може да излезе извън контрол и може да стане токсична не само за родителите, но и за децата, които слушат и помнят всичко. Следователно е важно в такива моменти да не пресичате линията, отвъд която на хоризонта се вижда раздяла.
Специалистите по семейни отношения съветват

какво да не казвате и да не правите по време кавга в 9 стъпки.

1. Не настъпвайте любимия ата по „мазолите“. Когато хората живеят дълго време заедно, прекрасно знаят слабите си места и как да наранят другия с думи и как да го извадят от кожата му. В кулминацията на спора, те често прибягват до тази забранена тактика. Ударите под пояса само водят до ескалация на напрежението, а след това трудно ще загладите противоречията. 

2. Постарайте се да се концентрирате върху обекта на спора. И не атакувайте партньора за каквото ви падне. Това е доста трудно, но се опитайте да запазите взаимно уважение.

3. Не припомняйте грешки от миналото. Не се връщайте на минали грешки, неправилни постъпки, думи с които ви е засегнал. Така само ще добавяте съчки в огъня. Това не само задълбочава конфликта, но и озлобява партньора и го принуждава да се защитава. Това, което се е случило в миналото, няма отношение към сегашния спор, и само ще губите излишна енергия и нерви. Ако не сте забравили за „онази ситуация“, по-добре я оставате в миналото или се върнете към нея при друг разговор. 

4. Не произнасяйте думата „развод“. Произнасяйки я в разгара на спора, вие атакувате крехките отношения, които карат партньора да усети колко нестабилна е връзката ви и уязвимостта на своето положение. Заплашвайки с развод, вие не осъзнавате, че го шантажирате, а това е още един забранен похват в спора. По добре е да намерите път един към друг, без да отправяте заплахи. И никога те споменавайте думата „развод“.

Снимка: Guliver / Getty

5. Не отправяйте персонални нападки и обиди. Когато човек е ядосан, от устата му излизат какви ли не думи. Опитайте се да контролирате този поток от обиди. Добре е да си дадете сметка, че нищо добро няма да има от подобен подход, и подобно поведение не издава, че сте двама възрастни и разумни хора. Конфликтите трябва да се решават по цивилизован начин, без лични нападки, които само наливат масло в огъня.

6. Не се карайте със съобщения. Обидите и нападките, отправени чрез съобщения, не са най-добрият начин да спорите, когато отношенията са обтегнати. Ако през целия ден двамата сте разменяли гневни съобщение, ситуацията се влошава. Вместо съобщения, е по-разумно да се видите очи в очи, за да изясните директно ситуацията. Чрез съобщенията вие не разбирате и не чувате каква е интонацията и не можете да се ориентирате добре в контекста. 

7. Старайте се да не бъдете агресивен. Понякога сами не осъзнаваме какво говори езикът на тялото ни. И изцяло сме погълнати от това да крещим. Може да ударим с юмрук по масата, да обърнем стол, да хвърлим и счупим нещо ... На подсъзнателно равнище човек възприема тези сигнали, които тялото и поведението дава. В резултат на това, дори да смятате и да се стремите да постигнете консенсус, спорът се задълбочава. 

8. Ако искате да сложите точка, се успокойте. За това има много медитативни техники, които са лесни за прилагане. Примерно чрез дишане. Или вземете в ръка стрес топка или просто мека, гумена играчка, която да стиската.
Позата ви е от огромно значение. Седнете спокойно, отпуснете ръце, гледайте партньора в очите. 

9. Не търсете възмездие. По-лесно е да се каже, отколкото на практика да се осъществи. Не търсете кой е виновен, кой пръв е започнал, кой е отговорен за всичко, което се случва.

Стремежът да докажете, че вие сте прав, само разпалва кавгата. По-добре се съсредоточете върху намиране на изход от ситуацията и решение, което заедно да търсите. А не да нищите кой е прав и кой – крив.

По материали на moms.com, адаптация Мона Василева

 

 

 

 

Да поговорим

Избягвайте вредните спорове

Да поговорим

Психолози с рецепта за споровете в брака

Да поговорим

4 грешки след раждането на детето, които често водят до развод

Заедно

Три главни причини за разводите през 2020

Още от Заедно

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

18 идеи срещу скуката

Има знаци, които издават емоционалния потисник.

Снимка: Shutterstock

16 признака, че човекът до теб ти вреди

Рисунка: Дара Ивайло Георгиева, 7 години

Честита Баба Марта

Отворена книга, кафе и кокичета. Снимка: Getty 

 

Ремарк за парите

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

18 идеи срещу скуката

Лесни и креативни начини да забавлявате децата, докато са у дома (Част II)