Легенди и традиции в Светлата седмица

Защо се нарича и Томина неделя

21 април 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Светлата седмица, наричана още Томина неделя, настъпва с втория ден след големия празник Великден. Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. Тя се нарича още и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото Възкресение. 

Томината неделя е тясно свързана с името на Тома - един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, само апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус. Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя.

За всички християни Възкресение Христово е най-великият и най-почитаният от всички християнски празници, донесъл светлината на Спасението и просветлението за всички хора по земята. Същността на този християнски празник е в обещанието, че човеците отново ще могат да се върнат в рая, откъдето са изгонени. И Светлата седмица е първата от поредица недели, когато тази светла вест трябва да достигне до всички.

В дните на Светлата седмица се благославят светиите:

в Светли понеделник - светите апостоли,

в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей,

в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков,

в Светли петък - св. ап. Петър,

в Светла събота - св. Йоан Кръстител.

Тази седмица е наситена и с момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда.

Източник: Мениджър нюз

Коментари
Последни видеа