Сънят попълва речниковия запас на детето

На 6 месеца бебето помни не само думата, но и какво означава

Снимка: Shutterstock

Бебето още на 6-месеца е способно да запомни новите думи заедно с тях и значението им - учени доказаха категорично това.

Лексико-семантичното развитие става по време на сън и то във фазата на повърхностния сън, по време на който мозъкът на детето реагира подобно на този на възрастните и на по-големите деца, установиха учени от университета „Макс Планк“. Резултатите от проучването са публикувани  в списание  Current Biology.

Около 1-годишна възраст детето може да казва някои прости думи и  пробва интонационно да възпроизвежда и по-сложни.  Развитието на речта обаче, асоциациите между звуковия код и визуалния образ на предмета, започва доста по-рано. Още от 3-месечна възраст бебето свързва думата и предмета, за което свидетелства активността на мозъка, доказана с магнитен резонанс.

Процесът на научаване обаче иска не само създаване на правилни връзки между предмета и названието му, но и те трябва да бъдат запомнени. Именно тук сънят идва на помощ.  Немските учени установиха, че именно по време на сън става  реорганизация на спомените и „запечатването“ им в паметта не детето.   

Освен това, когато хлапето научи нова дума, не му се отдава веднага да схване смисъла ѝ. Например, думата „котка“ то обикновено свързва с конкретна котака. И едва по-късно схваща, че с тази дума може да се назовават и други животни от същия вид. 

Учените досега бяха установили как става обобщението и трупането на спомени при децата над 9 месеца. Докато как това се случва при по-малките, оставаше загадка. Сега екип учени от университета „Макс Планк“  доказа, че става по време на сън.

Известно е, че още от утробата бебето реагира и разпознава гласа на майка си, а интонациите в плача на новороденото, зависят от езиковата среда на семейството, в което расте. Затова китайските бебета плачат различно от френските, например.

Адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа