Употребата на електронни цигари от тийнейджъри е нараснала ужасяващо

За една година се е увеличила с 38% само в САЩ

14 Февруари 2019 г.
Употребата на електронни цигари от тийнейджъри е нараснала ужасяващо

Снимка: Shutterstock

Електронните цигари са виновни за неочаквано високия ръст на употреба на никотин от тийнейджъри, като точната цифра е 38,3% за последната година, съобщава Центърът за контрол на заболяванията в САЩ. Между 2017 и 2018 учениците от основните и средни училища, които използват електронни и обикновени цигари, пурети, тютюн за дъвчене, наргиле или за свиване, са се увеличили от 3,6 милиона на 4,9 милиона, според последния доклад, пише People.

Ръстът категорично се дължи на електронните цигари, които увеличават броя на употребяващите ги с 1,5 милиона души, тъй като останалите тютюневи продукти остават в същите нива. Електронните цигари са и най-популярният вид ползване на тютюн сред тийнейджърите – 20,8% от тези в средните училища твърдят, че ги предпочитат, докато традиционните цигари са много назад с 8,1% употребяващи ги.

Електронните цигари бяха замислени като начин да помогнат на възрастните да спрат традиционните цигари и в последствие да се откажат въобще, но всъщност намерението доведе до по-голяма употреба сред тийнейджърите. Това е настоящият и огромен проблем за властите в САЩ, които за пръв път отбелязват такава статистика сред подрастващото население.

Огромното нарастване на употреба на електронни цигари сред младите през последната година застрашава прогреса в редуцирането им преди това. И поставя новото поколение в риск от никотинова зависимост“, казва директорът на Центъра за контрол на заболяванията д-р Робърт Р. Редфийлд. „Въпреки тази обезпокояваща тенденция, ние знаем какво работи по въпроса и трябва да продължим да използваме доказани стратегии, за да предпазим подрастващите в Америка от потенциални заплахи за здравето им. Употребата на каквито и да е никотинови продукти от младите хора не е безопасно.“

Освен всичко друго, тийнейджърите прибягват до употребата на никотинови производни много по-често, като 28% от средношколците твърдят, че са пушили през поне 20 от последните 30 дена на 2018-а. През 2017 г. едва 12% от тях твърдят същото.

Центърът за контрол на заболяванията твърди, че за тенденцията са виновни новите видове електронни цигари, едни от които – Juul, са най-продаваните в категорията си в САЩ. Специалистите са на мнение, че младите използват тези продукти предимно заради техния дизайн, който изглежда като USB устройство и може да бъде лесно скрит или да остане незабелязан. Освен това повечето продукти се предлагат и в ароматизирани варианти, които са доста харесвани от тийнейджърите, но нивото на никотин в тях остава същото, както при обикновените цигари.

Администрацията за контрол на храните и лекарствата в САЩ също отбеляза растящата тенденция и приканва производителите на всякакви видове електронни цигари да посочат план, с който драстично да намалят употребата им сред тийнейджърите. След като от ведомството предприеха сериозна атака срещу един от производителите през октомври, от въпросната компания обявиха, че ще престанат да продават ароматизирани тютюневи производни в магазините и ще спрат маркетинга си в социалните медии.

Комисарят към Администрацията за контрол на храните и лекарствата д-р Скот Готлиб каза наскоро пред CNBC по повод новата експанзия на един от големите тютюневи брандове, който ще инвестира 12,5 милиарда долара в компанията си за електронни цигари с цел по-доброто й позициониране на рафтовете в специализираните магазини: „Загрижен съм. Нещо промениха ли? Имат ли идея за нещо ново, за по-добро разбиране на ситуацията? Защото току-що направиха голяма стъпка в подкрепа на експанзията си на електронни цигари и подобни продукти, което пряко доведе до епидемия от употреба сред младите. Нашата цел е да се борим с тях, мисията ни е да елиминираме цигарите, като предложим на възрастните пушачи истинска алтернатива да ги спрат.

Готлиб коментира и последните статистики на Центъра за контрол на заболяванията: „Въпросните данни са отрезвяващо напомняне за бурното нарастване на броя сред младежите, използващи електронни цигари. Опасявам се, че тази тенденция ще продължи и през 2019-а, затова ще трябва да се съсредоточим върху взимането на трудни решения за регулирането на статуса на електронните цигари. Никое дете не трябва да употребява никакви тютюневи или никотиносъдържащи продукти и ние сме ангажирани да спрем тази епидемия“, каза той.

Надя Горанова

Здраве

Тийнейджърите луднаха по електронни цигари

Да поговорим

8 звезди, които спряха цигарите заради децата си

Здраве

Лекари: крийте електронните цигари от децата!

Новини

Употребата на електронни цигари вреди на тийнейджърите

Още от Здраве

Майка кърми бебето си. Снимка: Getty

Имунолог разказва защо адаптираното мляко никога няма да замени кърмата

Плуването носи редица ползи за малчуганите.

Снимка: Shutterstock

6 неочаквани ползи от плуването за децата

Спонтаннията аборт е една от най-често срещаните тревоги на бременните жени.

Снимка: Shutterstock

Най-важното, което трябва да знаете за спонтанния аборт

Ръстът на детето в голяма степен зависи от височината на бащата.

Снимка: Shutterstock

6 неща, които можете да наследите само от баща си

В топлото време най-малките най-силно страдат.

Снимка: Shutterstock

Как да разпознаем, че на бебето му е топло

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Изборът на материали за рисуване е също важен за децата.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Изборът на материали за рисуване е също важен за децата.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

С какво е най-добре да рисуват децата

Оцветяването е занимание, което носи много ползи на най-малките

Бебе, което се усмихва. Снимка: Guliver / Getty

 

Да поговорим

Кога бебето започва да се усмихва

Защо смехът е толкова важен признак на развитието

Роби Уилямс. Снимка: Getty

Заедно

Роби Уилямс на благотворителен мач със съпругата и децата си

Певецът откри спортното събитие Soccer Aid, пристигайки на стадиона със съпругата и дъщерите си