Здравeто на бебето зависи и от таткото

И по-конкретно – от начина на живот на мъжа преди да стане родител

26 февруари 2023 г.

Снимка: Shuttestock

Знаете ли, че начинът на живот на бъдещия татко също може да повлияе на здравето на детето? Последните изследвания премахват всички съмнения.

Доказано е, че начинът на живот на мъжа преди да реши да стане родител, влияе върху здравето на новороденото. Проучването е на педиатричната болница Bambin Gesù в Рим и показва, че отговорността за здравето на бебето зависи 50% от майката и 50% от бащата.

Ето няколко съвета, за да бъдат наистина във форма бъдещите татковци, когато моментът настъпи.

1. Обърнете внимание на теглото

Ако смятате, че имате малко или прекалено излишни килограми, добре е преди зачеването да се свържете със специалист, който да ви изготви програма, съобразена с индивидуалните ви здравни характеристики и навици, което ще ви позволи да възстановите максимално формата си.

Затлъстяването може да промени ранните етапи на ембрионалното развитие на плода. Ако то не е патологичен проблем, правилно изготвената програма ще ви помогне да се справите със състоянието и да подарите (буквално) здраве на бебето.

Под програма обаче не разбирайте тренировка във фитнеса, изготвена от инструктор. Важно е лекар да проследи работата на различните органи и системи в тялото, след което да изготви на базата на това най-подходящия за вас режим.

2. Ограничете тютюнопушенето, а най-добре откажете цигарите

Пушенето може да повлияе на мъжката плодовитост, твърдят специалистите. Така че помислете какво искате от живота – деца или вредни навици?

3. Грижете се за себе си, дори по време на работа

Това означава да обръщате повече внимание не само на това какво ядете в обедната почивка, а и дали работата не ви излага на токсични агенти, което крие потенциална опасност за плода. В такъв случай би било разумно да помолите да бъдете преместен или просто да смените работата си с такава, която е в безопасна среда.

4. Не пренебрегвайте лекарствата

Ако в живота ви се налага да приемате лекарства ежедневно, задължително говорете с вашия лекар за последиците при евентуална бременност. Това също може да повлияе на здравето на плода, но пък лекарят е този, който може да прецени дали има риск или да замени приеманите лекарства с по-безобидни.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа