3 любопитни и полезни факта за периода след раждането

Ето с какво може да се сблъскате, след като вашето бебе е вече факт

Снимка: Getty

Най-после сте у дома с бебето, може да се каже, че сте добре подготвени от гледна точка на информацията и сравнително неподготвени, когато челно се сблъскате с реалността.

Съвети как да се справите с някои от най-честите затруднения в този период вероятно вече сте получили.

Ние ще ви обърнем внимание на 3 любопитни факта за новороденото и периода след раждането, за които може би не сте и предполагали. Но пък може да ви бъдат полезни, защото няма вече да се чудите над въпроса: „Това пък защо се случва?“

Бебето киха твърде често

Спокойно, това е напълно нормално за кърмачетата. И най-вероятно не се дължи на настинка или вирус. Има си съвсем естествено обяснение – по този начин бебето прочистване дихателните си пътища.

В първите месеци то може да киха много силно и често, но ако няма други съпътстващи тревожни симптоми, това не бива да ви притеснява.

Кърмата ви секва, щом чуете плач на бебе

Това е наистина странно и понякога тревожно явление, но и то има своето научно обяснение.

Производството на мляко зависи от хормона окситоцин, който бива стимулиран или потиснат от няколко фактора.

Ако гледате снимки на бебето, лактацията се повишава (тъй като нивата на окситоцин се покачват). Но когато чуете плач, кърмата може внезапно да спре, тъй като това създава чувство за тревожност и нивата падат.

Бебето обича това, което вие обичате да ядете

Този процес всъщност започна още в утробата. Това, което майката яде по време на бременността, се предава на бебето чрез околоплодните води.

И поради тази причини често вкусовете на майката оказват влияние и върху хранителните предпочитания на бебето, когато то премине от кърмене към твърда храна.

По материали от Bambinopoli

Коментари
Последни видеа