8 правила за плаж с детето

Които са в основата на спокойната почивка

Снимка: Shutterstock

Ходенето на море не е само положителни емоции, закаляване и профилактика за редица заболявания, но и опасност да хлапето да прекали с морските бани, да слънчаса или хване инфекция. И да не се занимавате по време на отпуск да лекувате детето, припомняме ви някои несложни правила.

Дозираме морето
От пътя веднага във водата не е вариант за децата. Колкото и да ви се иска, а морето да ви привлича като магнит, дайте на малкото първо да отдъхне (идеалния вариант е около два часа), след това отидете на плажа. Най-оптималното време за къпане е от 8 до 11 часа сутрин и от 16 до 18 часа вечер, когато слънцето е силно, но не толкова активно.

От басейна до плуването
Колкото по-малко е детето, толкова по-дълго трябва да го свиквате с водата. Педиатрите препоръчват за начало да напълните с морска вода малък надуваем басейн на плажа. В него водата ще е много по-топла, отколкото в морето, и вълните няма да изплашат мъника. Като втори етап може да поиграете с вълните на брега и едва когато се убедите, че не му е хладно и не се страхува, може да влезете в морето. Първото къпане трябва да е около 5 минути, второто – 10, третото – 20, като това е максимума. На ден се препоръчват три влизания в морето.

Слънце-сянка
Плуване, игра на слънце, а след това на сянка – това е правилната последователност. Детето трябва да седи 10-20 минути на сянка преди отново да влезе във водата, за да не прегрее.

Защитни дрехи
Всичко, което е от фин памук и е бяло или в светъл цвят. Отвреме-навреме може да обличате на детето широка тениска, която да го пази от слънцето.

По-малко храна, повече течности
Морето е мястото, където е възможно и дори полезно да сте на вегетарианска диета. По-малко месо и тежки продукти, повече плодове и зеленчуци. Що се отнася до водата, то нека да е повече от обичайното. Детето трябва да пие течности минимум един път на час.

Ръцете – чисти, лицето – измито
На морето често се срещат стомашните инфекции. За да не хванете нещо подобно, следете за чистотата на ръцете на малките, както и за чистотата на продуктите. Също така не давайте на детето вода от чешмата.

Вместо бельо - бански
Банските не са само за възрастни и са задължителни за морето. По-добри са от детското памучно бельо най-малкото заради материата си – изсъхва бързо и когато се намокри, не натежава. Освен това банските по-добре прилепват към тялото и предпазват половите органи на детето от пясък, камъни и т.н. Лекарите препоръчват или да сменяте или да събувате банския на детето след всяко къпане, за да изсъхне.

И, разбира се, козметиката
Слънцезащитните кремове за бебета и деца до 3 години са различни от тези за по-големите хлапета, така че ако не може да се ориентирате сами, попитайте консултант в магазина. Колкото по-висок е факторът, толкова по-добре. Препоръчва се за деца над 3 години да е 25. Кремът започва да действа 20-30 минути след нанасяне, затова намажете децата преди да тръгнете към плажа.

Юлия Евстигнеева/detstrana.ru

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.