Грип или настинка? Как да разберете от какво боледува детето

Ето кои са основните разлики между двете състояния

Снимка: Shutterstock

Как да разберем дали детето е пипнало грип или просто е настинало? Този въпрос със сигурност си задават много родители, особено в период, когато сезонните неразположения са в стихията си.

Разбира се, че трябва да се консултирате с лекаря на детето и да заведете малчугана на преглед, ако той прояви съмнителни симптоми. По това две мнения няма. Но е добре да знаете и как да различите двете състояния, дори да е само за личен ориентир.

Кихане, течащ нос, висока температура, втрисане или изтощение – няма как да останете безучастни при тези симптоми. Но дали става дума за грип или обикновена настинка? Въпросът никак не е маловажен, защото, особено при децата, симптомите могат да бъдат объркващи и лесно да ни накарат да ги подценим, което може да забави лечението. Или пък да ни изплашат и да търсим дежурен педиатър по спешност, а притеснението да се окаже не така сериозно.

Ето какви са разликите между грипа и настинката, според американските лекари!

Снимка: Shutterstock

Грип и грипоподобни синдроми: нека не ги бъркаме

Много често, когато възрастни и деца имат лека температура и респираторни симптоми, веднага си мислим, че това е грип. В действителност има много грипоподобни или парагрипни синдроми, които се проявяват с някои симптоми, които са много подобни на тези на истинския грип, но които се причиняват от други вируси, като риновирус, аденовирус или респираторен синцитиален вирус.

Дори Covid-19 се проявява със симптоми, практически идентични с тези на грипа, дотолкова, че за да се разграничат двете заболявания, е необходимо да се прибегне до молекулярен тампон или бърз антигенен тест.

Именно защото разграничаването на грипа от обикновената настинка не е толкова лесно, американските експерти от CDC (Центрове за контрол и превенция на заболяванията), в сътрудничество с други специалисти, са събрали някои съществени разлики между сезонните заболявания и по-„сериозните“ вирусни заболявания.

Симптоми на грипоподобни заболявания (настинки)

Грипоподобните заболявания обикновено са по-леки от грипа. Както съобщава уебсайтът на американския CDC, хората с настинка са по-склонни да имат хрема или запушен нос, отколкото хората, които имат грип. Симптомите на настинка обикновено започват с възпалено гърло, което обикновено изчезва за около два до три дни. След това последователно се наблюдават:

- сополив нос;

- запушване на носа;

- мокра или суха кашлица.

Треската е рядка при възрастните, но пък е по-честа при децата. Освен това, ако става дума за обикновена настинка, най-често няма риск от сериозни здравословни проблеми.

Разпознайте симптомите на грип

Като цяло грипът е по-лош от обикновената настинка: симптомите са по-интензивни и започват внезапно, според експерти от Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Симптомите на грипа могат да включват:

- треска или чувство на треска/втрисане;

- кашлица;

- възпалено гърло;

- хрема или запушен нос;

- мускулни болки;

- главоболие;

- умора (отпадналост).

Освен това грипът може да причини някои сериозни усложнения като:

- пневмония;

- бактериални инфекции;

- възпаление на сърцето (миокардит);

- възпаление на мозъка (енцефалит);

- полиорганна недостатъчност (например дихателна и бъбречна недостатъчност).

Кои групи са най-застрашени при грипни епидемии

Всеки може да се разболее от грип и да получи сериозни проблеми, като резултат от последиците. Но някои хора са по-предразположени и имат по-висок риск от развитие на сериозни усложнения, свързани с грипа, ако се разболеят. Най-застрашените са:

- възрастни на 65 или повече години;

- хора на всякаква възраст с определени хронични медицински състояния, като астма, диабет или сърдечни заболявания;

- бременни жени;

- деца под 5 години и особено тези под 2 години.

Как да се предпазим от грип и грипоподобни синдроми

Ваксина

Грипната ваксина се счита за най-добрата защита срещу грипа, защото намалява възможно най-много рисковете от разболяване и/или последвали усложнения с хоспитализиране.

Хигиенни правила

Знаейки, че тези вируси се предават по въздуха, в период на епидемия или при наличието на циркулиращи щамове, е необходимо да се вземат същите хигиенни мерки, които се използваха и по време на пандемията Covid-19. А именно:

- по-често миене на ръцете със сапун и вода, в продължение на 20-40 секунди;

- покриване на носа и устата при кихане или кашляне, като не забравяте да използвате свивката на лакътя или кърпичка, а не ръката си;

- оставане у дома, ако се появят симптоми, като висока температура, кашлица, настинка и болки в гърлото;

- избягване да се докосват очите, носа и устата, без първо да бъдат измити ръцете.

Снимка: Shutterstock

Детето има настинка: кога да се притеснявате

Симптомите на грип и грипоподобни заболявания обикновено изчезват в рамките на една седмица до 10 дни, но при малки деца могат да се развият някои усложнения.

Ето в кои ситуации е добре да се консултирате с педиатър:

- ако детето е на по-малко от три месеца и има температура (ако е на по-малко от един месец, отидете директно в спешното отделение);

- ако температурата е много висока и не се понижава с антипиретици и ако не спада след 4-5 дни;

- ако детето е много потиснато и сънливо, не реагира;

- ако детето (особено малкото) е много раздразнително (повече от обикновено) и хленчещо;

- ако има признаци на затруднено дишане.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.