Слънцезащита за деца - защо е важна и как да я нанасяме?

Тя предпазва кожата от вредните UV лъчи целогодишно, а не само през лятната ваканция

Снимка: freepik.com

Децата обичат да играят навън, а ние искаме те да се забавляват. Родителите обаче трябва да останат бдителни - детето ще изрази дискомфорт, само когато вредата от слънчево изгаряне е вече нанесена. А дългосрочните ефекти са още по-тревожни. Слънцезащитата за деца не е необходимост само за лятната почивка. Малчуганите са изложени на вредните ултравиолетови (UV) лъчи целогодишно, по време на всеки престой на открито, било то пикник в парка, разходка в прохладен ден или игра на детската площадка. Трябва да изградите в тях навик за ежедневно нанасяне на слънцезащитен крем.

Продължете да четете, за да разберете какви са причините за това и кои са най-ефективните начини да ги предпазите от вредите на слънцето.

Защо излагането на слънце е вредно за децата?

Детската кожа е много по-чувствителна от тази на възрастните, особено що се отнася до въздействието на UV лъчите. Тъй като е по-тънка, тя е по-уязвима към клетъчни увреждания. И все още се развива и няма механизма за самозащита, който при възрастните помага да я запази здрава.

Младата кожа е уязвима към изгаряне и от 50 до 80% от дълготрайните увреждания причинени от слънцето възникват през детството и юношеството, водейки до безвъзвратни щети в бъдеще.

Защо е важна слънцезащитата за децата?

1. Предпазва от слънчево изгаряне

Слънчевото изгаряне е радиационно изгаряне, което се получава, когато останете на слънце за дълго време. То може да бъде много болезнено и е необходимо това да се подчертае на децата. Трябва да бъдат наясно от какво ги предпазва, когато става въпрос за нанасяне на слънцезащитен крем, което те често намират за досадно.

2. Предотвратява рак на кожата

Слънцето има много ползи. Трябва обаче да научите детето си как да му се наслаждава безопасно. Не можете да усетите UV лъчите върху кожата си. Въпреки това, колкото по-дълго е излагането на тях, толкова по-голяма е вероятността някой да развие рак на кожата. Комбинацията от детска слънцезащита, шапка и дълги дрехи (когато времето позволява) са най-ефикасният начин да предпазите детето си! Експертите препоръчват никога да не използвате продукт със слънцезащитен фактор по-малък от 30.

3. Блокира излагането на UV радиация

Известно е, че UV лъчите причиняват рак на кожата, преждевременно стареене, петна, бръчки и вредят на зрението. Нашата кожа е изградена от белтъци като кератин, еластин и колаген. Кератинът е защитната бариера. Еластинът ѝ придава структурата. Колагенът гарантира, че тя изглежда добре и поддържа еластичността си през годините. Излагането на вашето дете на UV радиация без слънцезащитен крем може да унищожи тези основни белтъци, оставяйки го с необратимо увредена и състарена кожа в дългосрочен план.

Как да използваме слънцезащита правилно?

Всички тези рискове могат драстично да бъдат намалени чрез възпитаване на слънцезащитни навици в децата.

- Използвайте широкоспектърен слънцезащитен крем с фактор над 30;

- Нанесете го 15 до 30 минути преди децата ви да излязат навън;

- Не забравяйте за ушите, ръцете, краката, раменете и врата;

- Нанасяйте достатъчно продукт. Лесно правило е да използвате по една лъжичка за лице и шия, преден торс, заден торс и всяка от ръцете, и по 2 за всеки крак;

- Не подценявайте „непрякото“ излагане на слънце: Кожата все още е изложена на риск в облачни дни или в колата, тъй като UV лъчите могат да преминат през облаци и стъкло.

- Нанасяйте слънцезащитен крем отново на всеки 2 часа.

 В краткосрочен план прекомерното излагане на слънце може да причини дехидратация, топлинен удар и изгаряне. В дългосрочен план това може да доведе до повишен риск от рак на кожата. Но този риск може драстично да бъде намален, като научите децата си защо слънцезащитните навици са толкова важни и какви са те. Да не забравяме, че UV лъчите могат да бъдат също толкова вредни в мрачни дни. Облаците блокират едва 20% от слънчевата радиация.

Ето защо слънцезащитата за деца е необходима целогодишно!

Коментари
Последни видеа