Температура при бебета и деца - какво да правите

Обикновено това е знак за нещо нередно, а вашата задача е да откриете какво е то и да реагирате правилно

Снимка: Shutterstock

Високата температура при новородените обикновено не е знак за болест, а симптом на нещо нередно. Поради тази причина тя не трябва да се потиска, а да се държи под контрол, тъй като показва, че тялото реагира на агресията на бактерии и вируси, обясняват специалистите.

Тя всъщност е много често срещан симптом при децата и е важно да се научите да я разпознавате и контролирате. Учените смятат, че се появява, когато тялото увеличи броя на белите кръвни телца - левкоцити, необходими за борба с инфекция, причинена от бактерии или вируси.

Коя температура е висока

За повишаване на температурата може да се говори, когато тя стане над 37,2°C, измерено в подмишницата, а не на челото. Това увеличение показва, че има дисбаланс между производството и излъчването на топлината в тялото.

През деня температурата може да се промени. Като цяло сутрин е по-ниска (приблизително 35,8°C - 36,4°C). В ранния следобед започва да се повишава и това продължава до късно вечерта. След това през нощта постепенно намалява.

Промяната в температурата може да бъде причинена от различни причини, които нямат нищо общо с инфекциите. Например от затруднено храносмилане или повишена двигателна активност.

В случая става дума за повишена температура при новородени, която остава над нормалните стойности за по-кратък или по-дълъг период от време.

Снимка: Shutterstock

Механизмът на високата температура

Тя се появява, когато тялото увеличава производството на белите кръвни телца (левкоцити), необходими за борба с инфекция, причинена от вируси или бактерии.

Благодарение на активността им, клетките на тялото от своя страна стимулират производството на вещества, които действат върху центъра за контрол на температурата (хипоталамуса), намиращ се в мозъка и го карат да я повишава в опит да унищожи вредните микроорганизми.

Ако човек се намеси, като противодейства и опита да я понижи, се възпрепятства благоприятния ефект от температурата.

Най-честите причини за температура при новородени

При бебетата тя може да е симптом на възпаление, инфекция или и двете едновременно. В зависимост от развитието му и наличието на други свързани симптоми, педиатърът може да идентифицира причината и да предприеме най-подходящите мерки.

Ето и списък на симптомите, които могат да ви помогнат да установите каква би могла да бъде причината, да реагирате правилно на първо време, след което задължително да потърсите и мнението на лекаря.

-Тежест, главоболие, слабост и студени тръпки: грип.

- Повръщане: интоксикация или гастроентерит.

- Кашлица и запушен нос: грип, вирусна инфекция или бронхит.

- Диария: чревна инфекция, лошо храносмилане, интоксикация или отравяне.

- Главоболие; болка в челото, над веждите или в носа: синузит.

- Болка в ухото: отит или паротит.

- Болки в стомаха: апендицит, колики или чревна инфекция.

- Болка при уриниране: цистит или инфекция на пикочните пътища.

- Червени петна по кожата и малки пустули: обривно заболяване, морбили, скарлатина, рубеола, варицела и др.

Как да намалим температурата

Не е добре да се понижава, освен ако не се вдигне над 38°C или детето започне да се чувства зле.

При температура над 38°C е препоръчително да дадете на детето антипиретично лекарство – задължително след консултация с педиатър. Той ще реши кое лекарство да използва, в какви дози и колко често. Антипиретиците се препоръчват и когато температурата е по-ниска, ако детето е много слабо или уморено.

Много е важно тялото да може да разпръсне топлината. Поради тази причина детето трябва да е облечено с по-леки дрехи и стайната температура да не надвишава 20°C.

Детето трябва да получава много течности, за да се избегне дехидратация на тялото. Най-подходящите напитки са вода с лимонов сок, към която може да добавите и малко мед или плодов сок, които освен че помагат за възстановяването на изгубените течности, осигуряват и необходимата енергия.

Добре е да настоявате детето да пие много вода. Но не бива да правите същото с храната и да го принуждавате да яде насила.

Има родители, които прибягват до антибиотици в случай на висока температура. Макар и ефективни срещу бактериите, тези лекарства обаче не помагат срещу вируси, които са отговорни за много от инфекциите, причиняващи именно висока температура. Затова в никакъв случай не предприемайте самоинициативи и не правете нищо, без знанието на лекуващия лекар.

Когато температурата отшуми, детето ще се нуждае от четири или пет дни възстановяване, през които трябва повече да си почива.

Температурата не е болест, затова не се страхувайте от нея. Тя е сигнал, че тялото се бори с инфекция. Премахването ѝ означава да не дадете възможност на организма да реагира на агресията и да реши проблема със собствените си сили.

Снимка: Shutterstock

Естествени средства срещу температура

Напоените кърпи с чист оцет свалят много бързо дори твърде високата температура. Но трябва да сложите една кърпа върху челото и по една под всяка мишница.

Помага и ако увиете с кърпи с оцет прасците на детето. Причина да имат ефект тези компреси е вазодилаторното действие на оцета.

При малки деца оцетът трябва да бъде разреден с вода в съотношение 1:2 в полза на водата. При бебета съотношението е 1:1. Кърпите се сменят често, тъй като бързо се затоплят.

Какво представлява ниската температура

Наричат я още лека треска. Характерна за нея е хипертермията или повишаване на телесната температура над 37°C и под 38°C.

Обикновено е продължителна и рядко надвишава 38°C. Може да се дължи на различни причини: началото на инфекциозен процес, обикновена настинка, стрес...

И варира в зависимост от това по кое време на деня се измерва и по какъв начин.

Кога да се свържете с педиатър

Обикновено температурата не изисква незабавно позвъняване на лекаря. Има случаи на леки вирусни инфекции, които изчезват спонтанно в рамките на 48 часа.

Но педиатърът трябва да бъде незабавно информиран, ако:

- Бебето е под шест месеца и температурата надвишава 38°C. Кърмачетата могат лесно да се дехидратират.

- Детето е на възраст над шест години и температурата надвишава 39°C.

- Придружена е от повръщане или затруднено дишане.

- Появява се след излагане на слънце или престой на много горещо място.

- Не отшумява в рамките на 48 часа или, макар и умерена, продължава няколко дни.

Температура при растеж – нормално ли е

Най-общо казано, растежът през ранното детство е хомогенен, но може да има моменти, когато се ускорява леко до такава степен, че родителите усещат някакъв скок на растежа. Но това са минимални промени.

Повишаването на ръста претърпява такова внезапно ускорение. В пубертета, когато мъжките и женските полови хормони влизат в действие, също може да има моменти на повишена температура.

След този период тя остава стабилна до края на живота.

По материали от Qui Mamme

Коментари
Последни видеа