6 спорни съвета от педиатъра Бенджамин Спок

От революционната за времето си книга "Грижи за бебето и детето"

12 Ноември 2018 г.
6 спорни съвета от педиатъра Бенджамин Спок

Снимка: Shutterstock

Човекът, извършил революция в бебешкия свят с книгата си „Грижи за бебето и детето“, издадена преди 72 години - американският учен, педиатър и педагог Бенджамин Спок, е легенда за поколения родители със своите идеи за отглеждане и възпитание.

Днес обаче съвременни специалисти в тази фина материя – отглеждане и възпитание на най-малките, се съмняват в някои някои негови съвети и ги оспорват. Ето кои от възгледите му се приемат нееднозначно:

1. Приспиване „по Спок“

Знаменитият радикален метод за справяне с дете, което не иска да заспи, гласи: „Сложете детето в леглото в подходящ момент, с нежен глас му пожелайте „Лека нощ“, излезте от стаята и не се връщайте. Повечето деца в първата нощ крещят гневно 20-30 минути, а след това, виждайки, че нищо не се случва, внезапно заспиват. На следващия ден те ще плачат само 10 минути, а на третия ден обикновено въобще не плачат.“

Съвременният психолог и специалист по детско-родителски отношения Людмила Петрановская критикува идеята детето да се оставя само в книгата си „Тайната опора. Привързаността в живота на детето“. Тя напомня, че в много традиционни култури бебетата прекарват първата година от живота си прегърнати от майката.

По мнението на Петрановска ако опасенията, че ще се разглези и приучи да го носят на ръце са верни, то хората ще искат това едва ли не докато станат възрастни.

Снимка: Guliver / iStock

2. Отказ от нощно хранене

Съмнителна е препоръката за отказване от нощното хранене, ако детето тежи не повече от 4,5 кг.

„Ако детето е вече на месец и тежи около 4,5 кг, но все още се буди за нощно хранене, мисля, че е разумно да не бързате към него с млякото… Изобщо децата, които тежат около 4,5 кг и се хранят нормално през деня, не се нуждаят от нощно хранене“.

Днес лекарите са убедени, че не трябва нощното хранене да се прекратява толкова рано: именно то стимулира изработката на хормона пролактин, отговорен за образуването на млякото от гърдите. Важно е нощните хранения да се запазят, докато бебето се нуждае от тях. Специалисти препоръчват да се храни толкова често, колкото детето иска и денем, и нощем.

3. Игнориране на плача

Ако детето капризничи или плаче, „по Спок“ не е нужно да реагираме на това: „Някои деца повръщат лесно, когато са възбудени. Това плаши майката, тя гледа детето с тревожен поглед, притеснява се, старае се да почисти бързо и в стремежа си да го защити, следващия път мигновено тича към него, когато заплаче…

Ако майката реши да го научи да заспива без викове и плач, тогава тя не трябва да се отклонява от планирания план и да не влиза в детето. "

Резултатите от неотдавнашно изследване, проведено от американски учени, свидетелства, че майката може смело, без да се страхува от нищо, да следва своя майчински инстинкт.

Колкото повече прегръдки и носене на ръце, колкото повече контакт с ръце, колкото повече мамино внимание и грижа, толкова по-успешно, уверено в себе си, добро и здраво ще стане детето психически и физически, когато порасне. До тези изводи изследователите са стигнали, анализирайки данните за детството и живота им като възрастни на повече от 600 души.

4. Сън по корем


„Желателно е да приучите детето от самото раждане да спи по корем, ако то няма нищо против. Впоследствие, когато то се научи да се преобръща, може само да промени позата, ако иска.“

В XXI-и век педиатрите казват, че детето трябва да спи предимно по гръб и на твърд матрак. Защото сънят на бебето по корем е опасен: това е фактор за риск от синдрома на внезапната детска смъртност.

5. Портокалов сок за първо захранване

„Обикновено лекарите съветват да въведете портокалов сок в храненето на детето на възраст няколко месеца“, пише в книгата „Грижи за бебето и детето“. – „Можете сами да изцедите сок от портокал или да използвате консерва… Обикновено до 5-6 месеца децата пият сок от шише, а после от чашка.“

През 2017 г. Американската Академия по педиатрия въведе нови съвети, според които фруктовите сокове не бива да присъстват в менюто на децата до една година. Както смятат авторите на препоръките, сокът не представлява някаква особено хранителна ценност за малките деца, освен това в него има прекалено много захар и отсъстват фибри. По-добре да давате на малките на възраст до една година печени плодове или във вид на пюре.

В тези случаи детето получава всички необходими витамини и микроелементи, а също и влакна, но няма да привикне към сладкото.

6. Месно захранване на 2 месеца

„Както показват изследванията, месото е много полезно за децата дори в първата година – пише д-р Спок. – Много лекари днес съветват да се дава месо, започвайки от 2-6 месеца. Месото за малкото дете се смила в месомелачка няколко пъти, или се претрива през сито, или се използва ренде. Затова детето го яде лесно, дори когато още няма зъби.“

Два месеца – това безусловно е прекалено ранна възраст за начало на захранването, още повече с месо. Педиатри съветват да се започва с месното захранване не по-рано от 8-9 месеца.

Снимка: Shutterstock

„Помнете, че вие познавате добре вашето дете, а аз не го познавам изобщо“

Много съвети от неговата книга са наивни и дори - опасни в съвременната реалност. Но самият Спок подчертава в предисловието, че не бива съветите, дадени в книгата му, да се следват сляпо.

„Децата не си приличат, както и родителите. Болестите протичат различно при малките, различните семейства имат различни проблеми на възпитанието и всичко, което мога да направя, е да опиша най-общите случаи. Помнете, че вие познавате добре вашето дете, а аз не го познавам изобщо“, пише Спок.

Марина Атанасова по материали на deti.mail.ru

Да поговорим

Нощният дневник на една майка

Да поговорим

3 неща, които бебето знае, преди да се роди

Заедно

Как да приспите бебе за 1 минута

Здраве

Да оставим ли бебето да плаче, или не

Още от Здраве

Кърмата се променя през различните месеци.

Снимка: Shutterstock

Как се променя кърмата

Снимка: Guliver / iStock

Жега и безсъние мъчат бременната

Жена гали с перо под мишницата си. Снимка: Shutterstock

Без миризми на пот

Изборът на спорт за малчуганите е важен.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за 6-годишните

Имам начин да разпознаете овулацията.

Снимка: Shutterstock

5 знака, че сте в овулация

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Има полезни неща и такива, които не бива да правите на детската площадка.

Снимка: Shutterstock

Майка и бебе. Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Има полезни неща и такива, които не бива да правите на детската площадка.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

3 правила на детската площадка

Как да сприятелите детето с останалите играещи там

Майка и бебе. Снимка: Shutterstock

Здраве на семейството

3 ритуала за „Добро утро“ на бебето

От настроението, в което детето посреща сутринта, зависи целият ви ден

Кърмата се променя през различните месеци.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как се променя кърмата

Тя се нагажда спрямо нуждите на бебето в различните фази от растежа му

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Жега и безсъние мъчат бременната

Съвети от жени, намерили решение

Чарлийз Терон с Джаксън и Августа. Снимка: Instagram

 

Заедно

Чарлийз Терон с пожелание към дъщерите си

Актрисата се надява те да се посветят на благотворителността като нея

Жена гали с перо под мишницата си. Снимка: Shutterstock

Здраве

Без миризми на пот

5 тънкости при използването на дезодорант

Джон Мулани и Оливия. Снимка: Мън Getty

 

Заедно

Оливия Мън се омъжи тайно за Джон Мулани

Комикът и актрисата, които вече са родители, подписаха на скромна церемония в Ню Йорк