Масажът – стимул за бебето, релакс за майката

Какви са медицинските ползи от докосването

Снимка: Shutterstock

Твърдят, че съвременната традиция майката да прави масаж на бебето идва от Африка и Индия. Безспорно е едно – това е била една от най-древните форми на лечение.

Археологически данни – скални рисунки, съдове за съхранение на масла и разкопки доказват, че масажът се е прилагал от най-древни времена - от V век преди новата ера. Още Хипократ е казал, че "лекарят трябва да умее много неща, но да е особено сръчен в масажа“.

В Африка и Индия по традиция бебето е в близък контакт с майката - увито в шал до гърдите или на гърба ѝ през целия ден. А изкуството на масажа в Индия се предава от поколение на поколение. И бебетата се масажират всеки ден с орехово масло, което според индийците е особено полезно за кожата.

Масажът силно се препоръчва от съвременните педиатри. Защото той носи полза не само за бебето, но и за родителите.

 Проучвания доказват многобройните медицински ползи от него. И нищо чудно. Защото първото сетиво, което се развива още в утробата, е на докосването – още през 8-ата гестационна седмица.

Човешките същества не могат да оцелея без да се докосват. Това е базова нужда за развитието им“, обяснява известният антрополог д-р Ашли Монтагю в своята книга „Кожата и докосването – първият език, който учим“.

Масажът има благоприятно въздействие върху физическото състояние на бебето – той подпомага дишането, укрепва имунната система, изчиства кожата, стимулира храносмилането, засилва мускулния тонус и помага за по-лесно заспиване.

Докосването успокоява бебето

Техниките на масаж са лесни и се учат бързо. Важно е да ги усвоите и вие самите да правите масаж на своето бебе.

Ползите за него

1. Привързва се по-силно

Масажът е момент, в който вие си принадлежите най-силно. Сякаш светът около вас не съществува. Само вие и вашето бебе.

2. Стимулира го

Плавните движения стимулират цялото кръвообращение и лимфната система. Това помага на развитието и е от особена полза за вестибуларната система на бебето - най-вече помага за координация на движенията и за равновесието.

Той дава тласък на емоционалното и мозъчно развитие на бебето, допринася за правилното развитие на мускулите му и повишава защитните му сили.

3. Облекчава храносмилателната система

Масажът помага при колики, за освобождаване на газовете и при запек. Релаксът, който настъпва след процедурата, „вика“ съня, намалява тревожността, стреса и безпокойството на бебето.

Ползите за вас

Масажът се отразява добре и на родителите. С него те се научават да общуват по различен начин с бебето – използвайки езика на тялото. Те опознават неговите нужди и сами се освобождават от натрупаното през деня емоционално напрежение.

Докосването на бебешкото телце увеличава притока на хормони на щастието и най-вече на окситоцин, който помага на майката да върне душевното си равновесие и спокойствие.

Ако не знаете как и не сте успели да запомните „уроците“ от училището за бъдещи родители, следвайте съветите както е показано във видеото How To Massage A Newborn Baby.

Отделяйте по 20-30 минути на ден, но и да не успеете да направите цялата програма и 10 минути ще са достатъчни.

Веселина Мончева

Коментари
Последни видеа