Без риск, ако кръвното на бременната падне

Акушерката Тони Калушкова със съвети към бъдещите майки

Снимка: Guliver / iStock

През лятото кръвното налягане на бременните често пада, защото топлината и високите градуси навън разширяват кръвоносните съдове. Затова не е разумно тя да стои под лъчите повече от 15-20 минути, а в най-топлите часове на деня е добре да е на хладно.

Когато кръвното рязко се смъкне, сърцето не изтласква достатъчно кръв към тялото и към мозъка. Така той се лишава от кислород. А последиците са внезапно прилошаване, виене на свят, „причерняване пред очите“, силна отпадналост и умора. В това състояние стойностите, които отчита апаратът за измерване на кръвното налягане, обикновено са 105/65.

Неприятното замайване обикновено идва при рязко изправяне или промяна в положението на тялото. Тогава мозъкът реагира най-остро на липсата на кислород, защото тялото не може така бързо да се пренастрои и спешно да изпрати достатъчно количество кръв към мозъка. Затова той не се оросява.

За да се избегнат инциденти:

1. При събуждане сутрин не ставайте рязко от леглото. Първо седнете за кратко с пуснати надолу крака и след това се изправете.

2. Не стойте на слънце повече от 15-20 минути.

3. Движете се повече – правете разходки, спортувайте (ако лекарят ви е разрешил)

4. Пийте повече течности – вода, плодови и зеленчукови сокове, билков чай.

5. Кафето не помага, а може да влоши състоянието. Кофеинът ускорява пулса и дишането, стимулира работата на бъбреците, което не е полезно. В същото време ускорява пулса.

6. Яжте повече пресни плодове и зеленчуци, които са богати на витамини, фибри и са мощни антиоксиданти. Те противодействат на хипотонията.


Ето и съветите на акушерката Тони Калушкова, зам-председател на Алианс на българските акушерки:

"За профилактика на хипотонията по време на бременност чудесно ще подейства комбинацията от Шуслерови соли №5 и 8.
Сол №5 - калиев фосфат, стимулира сърдечния мускул, подобрява кръвоооросяването и има укрепващ ефект върху психиката, а сол №8 - натриев хлорид, ще помогне за набавянето на течности.

Жегата навън е доста натоварваща и за тези жени, които страдат от разширени вени.
Съветът ми към тях е освен специализираните препоръки на акушер-гинеколога или на съдовия хирург да добавят и приема на Шуслерови соли. Подходящи за случая са Шуслерови соли №1 и 11 , които укрепват стените на венозните съдове".

СНИМКА: личен архив
Акушерката Тони Калушкова е управител на център за предродилна подготовка и акушерска грижа Happy Mums във Велико Търново. Тя е сертифициран инструктор за подготовка за раждане към ENCA - Европейска мрежа на асоциациите за раждане и е консултант и сертифициран обучител по програмата "Най-щастливото бебе" на д-р Карп.
С нея може да се свържете на тел: 0988 918 176 или E-mail: t_kalushkova@abv.bg, www.happymumsbg.com

 

 

Коментари
Последни видеа