5 прости стъпки, когато болестта атакува

Не бързайте с антибиотика

18 февруари 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Повечето болести се лекуват без антибиотик, а най-честата грешка на родителите е, че като се уплашат, посягат първо към него. И то най-често към антибиотик, който е останал от предишно боледуване на детето, обясняват педиатри.
Над 90 процента от болестите, които връхлитат малките хлапета обаче, са причинени от грипоподобни вируси. Ако въобще се наложи антибиотик, той не е за лечение на самото вирусно заболяване, а за по-късен етап, ако има усложнения.

1. Вкъщи и на легло

По-разумно е родители да проявят търпение, да оставят болното дете вкъщи, за да почива, да пие повече течности и да го наблюдават - има ли апетит, жизнено ли е и как организмът му се справя с болестта.
Отоплението в помещението трябва да се намали с 2 градуса и стаята да се проветрява редовно.
Детето трябва да се разсъблече и да е с удобни и широки дрехи, които не прилепват по тялото и позволяват на кожата да диша.
Антибиотик не се пие за презастраховка. Това важи и за лекарствата, които понижават температурата. Защото те пречат на организма сам да се защити от инфекцията.

2. Температурата помага в борбата с вирусите

Сама по себе си тя създава неблагоприятна среда за размножение на вирусите. Организмът качва температурата, защото се бори с вируса.
Какво е добре да знаем за температурата:

- Още щом живакът се вдигне над 38  градуса, в имунната система настъпват качествени промени.

- При 38,5 тялото образува 20 пъти повече фагоцити - това са клетките воини. Те атакуват всеки „нашественик“ - вируси, бактерии или гъбички.

- При повишаване на температурата над 39,4 голяма част вирусите се разпадат сами. Високите градуси са едно от мощните оръжия срещу болестта, което убива патогенните вируси и бактерии или потиска развитието им.

- Според европейските норми 39,4 е границата, до която температурата може да не се сваля с "ударни" средства.

3. Кога и как да я сваляме

Ако тя е много висока, детето е отпуснато и го мъчи главоболие, трябва да го облекчите.
Вместо да го тъпчете с лекарства, е по-добре да обтриете тялото му с вода или да го сложите за 10-15 минути във ваната, а след това внимателно да го подсушите.

Плавното понижаване на градусите може да стане, като сложите хладни кърпи или специални охлаждащи компреси, пълни с гел (продават се в аптеката), под мишниците и в гънките на крачетата.Там кръвоносните съдове минават повърхностно и хладните компреси действат най-бързо. При топлообмена тялото плавно и постепенно понижава градусите.

Температурата се излъчва през кожата. През нея освен топлина се отделят и токсини. Така организмът се чисти от отровите.

4. Повече течности, не храна

Детето няма апетит и не е разумно да го карате да яде насила. Задължително е обаче да пие повече течности – чай, вода, айрян, компот. По малко, но редовно през кратки интервали от време – примерно на 10 минути.
Можете да му дадете хладък чай от малинови листа или от шипки.
Малиновият компот също плавно понижава температурата.

5. Мерки от първия момент

Важно е лечението да започне веднага, още щом детето се оплаче, че го боли глава или носът му протече.
Ако болестта започне в събота и неделя, когато повечето родители нямат контакт с личен лекар, веднага да му дадат препарат, който подкрепя имунната система.

Много хомеопатични средства могат да помогнат в този начален момент. Те могат да се дават и на кърмачета, като се стрият и разтворят във вода. Ако по-голямото братче или майката се разболее, и бебето може да ги пие профилактично. В този случай ще помогнете, без риск да навредите, независимо от причинителя на болестта.

Вирусът не си отива с магическа пръчка. Ако вече е влязъл в организма, той „работи“ активно и върши своята подривна дейност.
Няма вълшебно лекарство, което да действа за часове или за ден-два.
Единственото решение е да помогнем на организма да стане по-устойчив, за да се справи сам.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа