8 уважителни причини бебето да плаче

Какво ни „казва“ с плача си и как да помогнем

13 Септември 2022 г.
8 уважителни причини бебето да плаче

Снимка: Getty

Бебето плаче. Когато не може да говори, плачът не е начин да манипулира майка си, а единственият достъпен език, с който то общува със света на възрастните.
Какво иска да "каже" със сълзите си, защо плачът повече от 10 минути е вреден за него, разказват консултанти на Parents и дават съвети как „да си преведем“ какво ни казва и да го успокоим.

Плачът и писъците през първата година от живота, когато бебето все още не може да говори, е абсолютно естествена реакция: за новородено това е единственият начин да информира възрастните за желанията си или да съобщи, че нещо с него не е наред.
Но здравото, подсушено и нахранено бебе няма да плаче без причина! И колкото по-бързо майката се притече на помощ, когато то „се оплаква“ , толкова по-малко страда нервната му система. От друга страна като получи помощ, то се успокоява, че средата, в която расте, е дружелюбна към него.

Не слушайте онези, които казват: „Ще поплаче и ще се успокои. Не го вземайте на ръце и не тичайте при него, при всеки писък!“.
Не можете да разглезите бебе под една година! Но на тази възраст можете или да създадете у него увереност в безопасността и надеждността на този свят, или да я унищожите.
Ако то плаче често, трябва да се консултирате с педиатър.
Причината за честия плач може да бъде повишено вътречерепно налягане, инфекциозен процес или друго състояние, което изисква лечение - изключително важно е да не пропускате началото на заболяването.

Защо бебето плаче

Причините за плача могат да бъдат различни, но едно нещо ги обединява: бебето изпитва дискомфорт, който майката трябва да забележи и отстрани своевременно.
И така, как да го успокоите.
Ето приблизителна класификация на причините за плача, която ще помогне на родителите бързо да се ориентират в ситуацията

1. Глад
Една от най-честите причини за плач е гладът. Доста лесно е да се разграничи „гладният“ плач от другите видове:  известно време след хранене то започва да плаче, прави сукателни движения с уста, протяга ръце, за да хване гърдата. Плачът е настоятелен, силен, лицето му състрадателно.
Ако майката не му даде гърда или шише, то изпада в истерия.
Как да успокоим изблика в този случай? Ако плачът е причинен от глад, след като го нахраните бебето веднага ще се успокои.

2. Колики
Те възникват поради незрялост на ензимните системи на детето, алергични реакции и недохранване на кърмещата майка.
В червата на бебето газовете се натрупват и притискат стените, причинявайки болка.

Първо, имайте предвид, че плачът е периодичен, на пристъпи. Бебето издава пронизителен писък , след което се успокоява за кратко. Докато плаче, то може да свива крачета. След като приключи да се храни, то продължава да плаче.

Какво може да направите. Пробвайте следния план. Опитайте да затоплите бебето, вземете го на ръце, прегърнете го до вас. На корема му поставете затоплена пелена, или термофор. Има и специални лекарства, които не се абсорбират от червата, а действат само върху газовете. Консултирайте се с вашия педиатър.
 

 

3. Дискомфорт
Бебето плаче, когато намокри или „напълни“ пелената. Същото се случва, ако под дрехите попадне някаква троха или има шевове или апликации, които убиват и могат да протрият деликатната му кожа. 
Мъникът може да плаче, ако е уморен или лежи в едно положение и иска да се преобърне.
А понякога иска да да му говорят, не иска да спи, а мама упорито се опитва да го приспи - в този случай протестът е гарантиран.

4. Преумора
Бебетата се уморяват много бързо поради свръхвъзбудимостта на нервната система. То е напрегнато, плаче и сякаш не може да се затвори очите - това е признак на превъзбуда, умора, невъзможност да заспи. Тези пристъпи на плач често са придружени от прозявки, хленчене, безпокойство и негодувание.
Бебето първо губи интерес към света около себе си, след което започва да се движи неспокойно, да скимти или да плаче силно. Колкото по-дълго плаче, толкова повече се уморява.
Важно е да знаете, че то не винаги успява да се успокои и да заспи: колкото по-голяма е умората, толкова по-силно и по-дълго ще плаче.
Как да го успокоим ? В тази ситуация ще ви помогнат следните трикове:

Поставете бебето на гърдите или корема си. Топлината на вашето тяло и звукът от ударите на вашето сърце ще го успокоят, напомняйки за живота в корема на майка му и ще предизвикат усещане за комфорт.

Променете позицията. Например, носете бебето вертикално или, обратно, го сложете хоризонтално. Този метод позволява да облекчите мускулното напрежение или да намалите натоварването върху някои мускулни групи.

Проветрете стаята. Притокът на чист въздух ще даде възможност на детето да диша по-дълбоко, а нормалната вентилация на белите дробове ще увеличи притока на кислород към мозъка.

Променете осветлението. Може би прекалено ярката светлина блести в очите на бебето или, обратно, в стаята е много тъмно? Съответно, спуснете щорите/завесите или включете слаба светлина.

Изключете телевизора и помолете другите да мълчат. Може би бебето просто се страхува от силни и остри звуци.

Пейте приспивна песен. Дори и за най-малките деца приспивните песни имат успокояващ ефект, техните ритми са в съзвучие с ритъма на съня, който мозъкът ни генерира.

Снимка: Getty

5. Болка
Плачът е равномерен, непрекъснат, с периодични изблици на отчаяни писъци – бебето изпада в истерия, което по всяка вероятност е свързано с болка. В такъв плачът издава страдание.
Ако го боли корем, бебето плаче и свива крачета. Такива болки трябва да бъдат внимателно наблюдавани, тъй като в допълнение към обичайните колики има опасни болки (например при инвагинация на червата), които изискват спешна хирургическа намеса.
Когато никнат зъби, освен че плаче, то ще слага всичко в устата си, има и повишено слюноотделяне. Детето е капризно, температурата му ще се повиши, може зда се появи леко разстройство и втечнени изпражнения. Плачът е продължителен, със силни пристъпи през нощта.
Плач при отит - детето дърпа ухото си (или и двете наведнъж). По правило при новородени остър среден отит (възпаление на средното ухо) възниква като усложнение на вътрематочна инфекция или на фона на хрема. Плачът е силен и пронизителен. Едва започнало да яде, то изплюва гърдата и дълго време отказва да започне да яде отново.
То може да откаже да суче и да плаче поради възпалителния процес на лигавицата на устната му кухина.
И накрая, понякога бебетата плачат, преди да се изпишкат. Ако това се случва систематично, може да има възпалителен процес. Ако плачът по време на уриниране е придружен с температура, трябва да посетите лекар.

6. Прегряване или охлаждане
Терморегулацията при кърмачетата е несъвършена, така че те бързо се прегряват или преохлаждат и реагират на дискомфорт със сълзи.
Как да разпознаем симптомите и да го успокоим?
Когато му е горещо, то се зачервява, започва да скимти, отпуска ръчички и крака и се мята в креватчето. По кожата се появяват червени петна. Плачът се засилва и температурата може да се повиши (до 37-37,5 °).
Ако на бебето му е студено, внезапният и пронизителен плач постепенно преминава в скимтене, започва хълцане. Ръцете и краката на бебето са студени на допир, кожата на гърдите и гърба е хладна.

7. Мигрена
Това е по-особена причина за плач. Някои бебета, които са били диагностицирани с хипоксия по време на бременността или раждане, страдат от главоболие, причинено от повишено вътречерепно налягане, нарушения на нервната система и повишена възбудимост.
Такива деца често се влияят от времето (метеорологично зависими): те реагират рязко на промени в атмосферното налягане или други промени във времето - например, те се държат неспокойно при силен вятър, дъжд или снеговалеж.
Мъникът ви „съобщава” за своето главоболие с продължителен плач, който е трудно да се успокои. Той ще откаже гърдата или шишето, и трудно ще го успокоите. Може да видите как фонтанелата му ритмично пулсира.

8. Дефицит на внимание
Друга много тривиална причина бебето ви да избухне в плач е скуката! То просто много самотно – плаче на пресекулки, с отворени очи: сякаш ви вика и слуша, проверява дали има някой наблизо. Ако в резултат нищо не се случи, плачът става непрекъснат.
Как да го успокоим ?
Просто вземете бебето на ръце, говорете с него, забавлявайте се, утешавайте.

Снимка: Getty

Поведението на родителите
На първо място, разберете причината за плача, като използвате метода на елиминиране. Може би памперсът трябва да се смени или то иска да спи?
След това проверете дрехите (може би му е студено или, обратно, твърде горещо), положението му в количката или леглото: дали всичко е чисто, гладко и удобно, има ли обрив от пелената .
Ако плаче, вземете го на ръце, дайте му гърда или шише.
Крещи и не се успокоява? Люлейте го, нежно говорете с него, покажете нещо интересно.

Рецептата „да го оставим да се наплаче“, далеч не е най-ефективната и със сигурност не е най-добрата.
Плачът изцежда силите на бебето и намалява нивото на кислород в кръвта.
Опитайте се да не го оставяте да плаче повече от 10 минути.
Първо, колкото по-дълго плаче, толкова по-трудно е да го успокоите по-късно.
Второ, не е толкова безопасно: твърде силният дългосрочен плач може да предизвика респираторен афективен спазъм - спиране на дишането, което е придружено с припадък и дори конвулсии.
Основното правило във всяка, дори и най-непредвидимата ситуация: колкото по-уверена е майката, толкова по-спокойно е бебето.
Съвсем друг е въпросът, ако забележите внезапен или необичаен за детето си плач. Ако не се открият очевидни причини за безпокойство и бебето продължава да плаче е по-добре да играете на сигурно и да се обадите на лекар: той ще може да го прегледа и да даде подходящи препоръки.

Мона Василева

Да поговорим

Защо плачът на чуждото дете толкова ни дразни

Здраве

Какво ни казва плачът на бебето

Здраве

Плачът на бебето моделира мозъка на родителите

Здраве

Плачът на бебето показва какъв ще е гласът му на 5 години

Още от Здраве

Изборът на стол за хранене за мъничето е много важен.

Снимка: Shutterstock

Как правилно да изберете детски стол за хранене

Бебе яде с лъжичка. Снимка: Getty

 

Може ли храната на детето да се претопля в микровълновата

Майка снима новите умения на бебето си. Снимка: Getty

Какво трябва да умее бебето на 4 месеца

Дете яде сладолед. Снимка: Getty

13 продукта, подходящи при болки в гърлото

Най-добре е лекарят да прецени точното количество на добавката.

Снимка: Shutterstock

Фолиевата киселина при опитите за забременяване

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Добре е да научите детето на ред от ранна възраст.

Снимка: Shuttestock

Да поговорим

20 практични идеи, с които да научите на ред детето (Част 1)

Това може да бъде много лесно и забавно, ако го превърнете в игра за малчугана

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да станете по-добри родители

Това е наистина важно, защото формира основата на общуването ви с детето

Изборът на стол за хранене за мъничето е много важен.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как правилно да изберете детски стол за хранене

Има няколко неща, с които е важно да се съобразите