Как да говорим с детето за епидемията

На каква възраст и как да му разкажем за covid-19

19 Март 2020 г.
Как да говорим с детето за епидемията

Снимка: Guliver / iStock

Дори да ви си струва, че детето не следи особено внимателно новините около коронавируса, то усеща колко тревожни и неспокойни са възрастните, които непрекъснато обсъждат темата. Може да чуе слухове, подробности от приятели и роднини, факти от телевизията, които да не разбере напълно, но да се уплаши.
Не го оставяйте само в този информационен поток. Обсъдете с него какво се случва в света, за да му помогнете да се справи със страховете и тревогите си.

Психолози от psychologytoday.com съветват как да обясните на хлапето, според възрастта му, какво се случва.

От 1 до 3 години

В ранното детство те наистина не разбират точно какво се случва, но безгрешно усещат тревогата и безпокойството на родителите си. Опитайте се да успокоите детето като се придържате до обичайния му дневен режим.

- Избягвайте в негово присъствие да слушате новини по телевизията.

- Следете за невербални признаци на тревожност - детето може да започне да се страхува от нещо, от което преди не се бояло, да стане по-капризно или да иска да е повече време гушнато на ръце.

- Прекарвайте повече време заедно. Обградете го с цялото ваше внимание и любов.

- Ако не задава въпроси за това, което се случва в момента, по-добре не му обяснявайте нищо.

В предучилищна възраст

Те може активно да се интересуват от новия коронавирус. Възможно е да ви задават въпроси за микробите, лекарите и дори за смъртта. В тази възраст децата силно се тревожат за безопасността, затова ги успокойте, че възрастните вземат мерки, всички да са здрави.

5-6-годишните са тревожни родителите, близките, техните приятели да не се разболеят. Може да им кажете твърдо – че правите всичко възможно никой да не се разболее и, че се грижите и за другите.

Снимка: Guliver / iStock

Напомнете им, че е особено важно правилно и достатъчно дълго да търкат ръцете си със сапун.

- Разкажете им, че не бива да си пипат с ръце лицето, нослето, че когато кашлят и кихат, трябва да е в ръкава. И с всички сили създайте у детето чувство на сигурност и, че ситуацията е под контрол. Това ще намали тревожността му.

- Старайте се да отговаряте на въпросите бавно, ясно и на разбираем език, без да използвате сложни изречения и аргументи.

- Ако детето не разбира думата „вирус“ , може да му кажете, че това е микроб, който разболява хората.

- Не навлизайте в подробности и не обяснявайте, че от коронавируса може да се умре. По-добре е да му кажете, че повечето хора оздравяват, а децата боледуват леко или въобще не се разболяват.

В тази възраст детето не винаги различава фантазията от действителността, затова ограничете достъпа му до новините. То може да прояви признаци на тревожност – да не иска да излиза, да капризничи, да стане по- плачливо. Затова спазвайте стриктно дневния ме режим.

В начално училище

В тази възраст децата са много по-тревожни отколкото в предучилищната. Те вече се страхуват не само, че родителите и приятелите им могат да умрат, но се тревожат и за себе си. И понеже са чували, че коронавирусът е опасен и смъртоносен за възрастните, се страхуват  баба и дядо да не умрат.

- Затова честно, спокойно и в достъпна форма, без преувеличение и излишни емоции, обяснете на детето какво точно се случва, като го успокоявате, че възрастните правят всичко, което е по силите им с него да не се случи нищо лошо.

- Разкажете му за профилактичните мерки, които ще попречат за разпространението на вируса.

- Напомнете му, че винаги сте на разположение, за да отговорите на въпросите, които го тревожат.

Гимназистите

Те са на ясно с всичко, което се случва около тях. Те четат новини в интернет и ги обсъждат с приятели в социалните мрежи. Поговорете с детето си и му отговорете на всички въпроси.

Снимка: Guliver / iStock

- В тази възраст то може да е тревожно по отношение на бъдещето, затова се постарайте да се придържате към фактите и не го натоварвайте с вашите тревоги и не разказвайте възможни апокалиптични сценарии.

- Обсъдете с него какво е прочел, какво е видял по телевизията. Помогнете му да се ориентира на кои източници може да се доверява и на кои - не.

- Може да обсъдите с него как в неговите очи светът се променя заради пандемията, какви фобии и странности проявяват хората в подобни ситуации, да дедете положителни примери.
Ако установите в детето признаци на тревожност, го разпитайте какво точно чувства и му кажете, че тези емоции са напълно естествени.

Тийнейджърите

Те се вълнуват как пандемията ще промени и как ще се отрази на живота им, но са тревожни и за целия свят – затова обсъждайте с тях като възрастни положението.

- Вероятно част от тях ще дават вид, че нищо от случващото се не ги интересува. Това може да е маска, зад която те прикриват страха си. Ще е по-лесно за вас да проявите чувство за хумор, когато си говорите.

- При всички положения си струва с тях да водим сериозен разговор, да обсъждаме всичко, което става и, което показват по телевизията, да говорим за политическите и икономически последици от пандемията. Както и за емоциите, които те изпитват.

Мона Василева 

Здраве

Коронавирусът се задържа най-дълго върху метала

Здраве

Сапун и вода – надеждна защита от коронавируса

Здраве

Коронавирусът мести офиса вкъщи

Още от Здраве

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Секс след раждането

Не се заседявайте прекалено, а намирайте поводи да ставате от стола.

Снимка: Shutterstock

Колкото по-дълго седите, толкова повече вредите на здравето си

Консумацията на плодове и зеленчуци носи не само здраве, но и усещане за щастие.

Снимка: Shutterstock

Колко плодове и зеленчуци на ден гарантират щастие

Бебе на 3 месеца. Снимка: Shutterstock

Защо бебета, родени през март, са специални

Бъдете особено внимателни с жена, премиала през такава загуба.

Снимка: Shutterstock

Какво да кажем на жена, претърпяла спонтанен аборт

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

18 идеи срещу скуката

Лесни и креативни начини да забавлявате децата, докато са у дома (Част II)