Майката на Дарая: Тя е толкова позитивна, че не се чувства по-различна от другите

Историята на 7-годишното момиченце е част от „Месец на родителите“ на УНИЦЕФ България

26 Юни 2019 г.
Майката на Дарая: Тя е толкова позитивна, че не се чувства по-различна от другите

Снимки: UNICEF Bulgaria/2019

Тази история, разказана от една силна жена - майката на Дарая, Весела Семерджиева, е част от инициативата „Месец на родителите“ на УНИЦЕФ България.

Дарая е родена след нормална бременност. Докато бях бременна, не знаехме дали ще е момиче или момче и един ден просто ми хрумна името Дарая – Дар от Рая. Тя е на 7 години и обича да говори и да задава много въпроси. Тя е любопитно дете и с желание контактува както с деца, така и с възрастни. Много обича да рисува, пее и може да говори руски език, но доста се срамува да показва талантите си. Обича да играе с кукли и да прекарва времето си с най-добрата си приятелка Еми.

Да бъдеш родител е голям урок, за който винаги си мислиш, че не си готов, и винаги има нещо ново, което научавам за себе си. Учиш се да носиш отговорност, да пазиш и закриляш детето. Давам свобода на детето, за да открие себе си, а в същото време го подготвям за битката, наречена "живот".

Аз съм изключително директен родител и наричам нещата с истинските им имена с цел да бъде подготвена, че няма да ѝ бъде лесно. Уча Дарая да бъде по-силна от мен и моята задача като родител на дете с увреждания е тя да бъде самостоятелна, защото невинаги мама и татко ще са на точното място, за да я пазят.

Едни от най-хубавите ми моменти са тогава, когато ме гушка силно и ми прошепва "Ти си най-добрата майка" и "Радвам се, че точно ти си моята майка". Тогава разбирам, че всичко, което съм преживяла, си е струвало. Всяка сълза и болка си е струвала и без да искам нещо в замяна, моето дете се гордее с мен. Има ли по-голяма награда за един родител от това?

Тя е само на 7 г., а благодарение на екипа, който работи с нея, чете, пише и смята. Което е толкова много за нея – цял един нов свят, който не я плаши и е напълно подготвена за първия учебен ден. Тя е толкова позитивна, че не се чувства по-различна от другите деца.

Чак когато Дарая се роди, разбрахме, че има проблем – Спина Бифида, Хидроцефалия, липсващи ребра и херния. Не знам дали има думи, които биха описали болката ни. Тя има 5 операции, при които за нас светът е спирал. Тялото ѝ е цялото в белези, които ни напомнят всеки ден за съдбата ѝ, за болката ѝ, но най-вече за огромната ѝ жажда за живот и борбеност.

На 4 г. прекара и бактериален менингит, с който се пребори – но 2 месеца постоянно я гледахме как се мъчи, наложи се да ѝ обръснат голяма част от косата, което нея я изплаши и не знаех като родител как да ѝ обясня, че тя е моята принцеса – със или без коса.

На 5 г. вече лекарите бяха категорични, че няма да проходи и мечтите ми бяха попарени, колкото и да вярвах в чудесата. И точно по празниците ме помоли да напиша в писмото до Дядо Коледа, че иска само едно – батерии за крачетата, за да проходи. Не мога да опиша болката и как ѝ обясних, че това няма как да стане, но това не я прави по-различна от другите деца. Дарая обича семейството си, обича да прекарваме време заедно, да ни напомня колко ни обича и как не може без нас. Обичаме да пътуваме, да се разхождаме и щом сме заедно, сме най-щастливи.

Според мен родителите в България имат нужда от подкрепа и насоки. Някой да говори с нас за отговорността и за това какво ни очаква за напред. Родителят да усеща подкрепа, да говори за страховете си, защото мисля, че всеки човек го е страх от това дали ще се справи с тази отговорност – ето защо е важно да получава правилни съвети, гледни точки и подкрепа, за да изпълни задачата си и да отгледа едно дете по най-добрия за него начин.

Ние като родители на дете с увреждания не получихме никаква подкрепа и информация за това, което ни очаква, но повече ме плаши това, което виждам в детските очи – те трудно разбират, че има едни по-специални деца като Дарая...

За тези 7 години научих за себе си, че съм много силна, че винаги, когато ми е било трудно, в детските очи на Дарая съм намирала смисъла на живота и тайната на всичко, което сме – родителската любов и детската чистота, съчетани в едно!

Весела Семерджиева

Заедно

Историята на едно семейство, в което се ражда недоносено бебе

Да поговорим

До Италия и обратно - история на една SOS майка

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Родителите трябва да бъдат винаги до децата си.

Снимка: Shutterstock

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Родителите трябва да бъдат винаги до децата си.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Тревожността при децата

Как родителите могат да помогнат на малчуганите, за да ги накарат да се почувстват по-спокойни

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Как да обясним на детето защо расте без баща

Няколко съвета как да говорим за ситуацията, без да го плашим

Дете реди лего. Снимка: Getty

Здраве

Учени: Възможно е аутизмът да е свързан с бърз растеж на една от мозъчните структури

Това се случва много рано, между шест месеца и една година

Снимка: Guliver / iStock

Софи Търнър и Джо Джонас. Снимка: Getty

Новини

Софи Търнър иска в съда бившият съпруг да ѝ върне децата

Разводът на звездата от "Игра на тронове" и Джо Джонас съпроводен с нови скандали

Мария Илиева. Снимка: Instagram

Новини

Мария Илиева: Намерих своя пристан

Певицата с откровени признания за личния си живот

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Какво трябва да знаете за сетивата на новороденото?

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как работят сетивата на новородените

Често родителите си задават въпроси свързани със слуха, зрението и другите сетива на бебето им