През 60-64-та седмица детето имитира, пули се и прави гримаси

Девети скок в растежа и развитието – време за нови принципи (част 9)

14 януари 2022 г.

Снимка: Guliver / Getty

Бебето ходи и вече прави бели. И в този период вие оставате освен най-близкия му човек и негов заложник. 
Но повярвайте, не само на вас, но и на този мъник не му е лесно – особено първата година и половина. Както Габриел Гарсия Маркес пише в романа си „Любов по време на чума“, „...човек не се ражда веднъж завинаги в деня, в който майка му го ражда, но... животът го принуждава да се прероди отново и отново – много пъти.”
И ако при Маркес това е метафора, то по отношение на бебето обяснението е близо до истината Развитието му е бързо и рязко.
Вчера то сякаш не ви забеляза, а днес ви поздравява и казва първите си думи. Докато навърши година и половина бебето преминава така наречените „кризи“ на израстване, които са 10. Те започват на 5-ата, 8, 12, 15, 23, 34, 42, 51, 60 и 72 седмица. Продължителността им е от една до няколко седмици.

В едни момент спокойното бебе става капризно или от весело – силно раздразнително.
И ако причината за безпокойството и безкрайния му плач не са здравословни проблеми, знайте: има научно обяснение: това са именно така наречените скокове в растежа и развитието, които детето преживява.
Разказваме за всяка една от тях. 
В първата част разказахме за всичко ново, което се случва с бебето, говорихме за новите му усещания през 5-та седмица от идването му на бял свят. Във втората през 8-9-а седмица то опознава тялото си. Мъникът открива, че има ръце, крака и внимателно ги разглежда. Това е втората криза в растежа и развитието. През третата – около 12-та седмица, то започва да се преобръща, първо несъзнателно, а после и целенасочено, движенията му стават по-уверени, но поведението му рязко се променя. Това е поредната криза в развитието. 
През 15-19-ата седмица то започва да изследва пространството. Това е четвъртият скок и криза в развитието и растежа. Мъникът вече може да пълзи и успява да вземе играчка в ръце, за да я разгледа от всички страни, може да чуете от уста му за пърли път заветното „ма – ма“, „та -та“ . Светът за него вече става по-широк. 
Следва пети качествен скок – така наречената 5-а криза в развитието, когато то координира по-добре движението на ръцете и краката и започва да се движи повече, осъзнавайки че между предметите има разстояние. Заедно с това поведението му се променя – става по-срамежливо, неохотно отива в ръцете на непознати. 
Шеста криза около 34-37- та седмица бележи нов развитие – то търси и намира приликите и разликите между нещата, разбира че те се различават по цвят и вкус. Поведението му става по-съзнателно. 
Минало е през 7-та криза, когато то хвърля и руши, но е готово на всичко, за да бъде с мама и татко. През 8-ия скок в развитието, то самостоятелно намира решения. 
На прага сте на 9-а, но не и последна криза в развитието.

Какво се случва и най-вече за какво да внимават родителите, разказва психоложката Екатерина Бурмистрова.

Снимка: Guliver / Getty 

Какво може бебето през 60-64-та седмица

Мото: „Аз сам!“

Какво може да прави бебето: 

- придобива способност да открива и прилага своите „принципи“: то не следва програмата, а само я създава, прави промени и дори я оценява;

- научава се да се обръща и катери;

- държи молив;

- имитира някакъв вид действие;

- пули се и прави гримаси.

Особености в поведението

На тази възраст то може да вземе решение: „Искам да го направя и ще го направя.“
Най-неприятната част е, че започва да прави истерии, настоява желанията му да се изпълняват. Хленчи и привлича внимание.
Същевременно изучава реакциите на другите към неговото поведение. То иска да бъде независимо, да прави всичко само, но не винаги разбира как.
Проверява доколко за него важат понятията "да" и "не".

Какво трябва да направят родителите

Опитайте се да не му пречите, дайте му възможност да се опитва и да взема самостоятелни решения.
Ако бебето е агресивно, обяснете, че не сте доволни от това.
Преговаряйте с него. Обяснете му границите на разрешеното, концепцията за „да“ и „не“, научете да ги следвате.

Съвети на психолога:

Мъникът прави първи опити да ходи между 7 месеца и 1 година и 4 месеца. Ако това не се случи да този период, говорете с педиатъра и се консултирайте със специалист, ако е нужно.

Утре следва продължение. Ще ви запознаем с 10-ия скок в развитието.
Мона Василева

 

 

 

Коментари
Последни видеа