Защо очите на детето са с необичаен цвят

Или едното е сиво, другото кафяво

Снимка: Guliver / iStock

Най-често срещани са кафявите очи. Най-рядко изомрудено зеленити – те са едва 2% от населението. Сив, син, кехлибарено кафяв, маслинено зелен, черен – разнообразието от цветове и нюанси и огромно. 
Има и странни изключения –

червени и дори виолетови на цвят

Срещат се най-често при албиносите, които въобще не произвеждат малотонин. 
В резултат на това ирисът им е почти прозрачен, а под него прозират кръвоносните съдове. Затова и очите изглеждат червени, обясняват специалисти пред  deti.mail.ru.

Когато едното е с различен цвят от другото

Родителите са силно тревожни, когато цветът на очите на детето се променя и едното е с различен цвят от другото – едното например е светло, а другото тъмно. 
Състоянието е известно в медицината като хетерохромия – дължи се на недостатък или на излишък на мелатотин. Тази пигментация обикновено се наследява с гените, предава се от поколение на поколение, но може и да е резултат на редица заболявания. 
Обикновено хетерохромията не крие риск, но детето трябва често да се консултира с офталмолог.

Какъв ще е окончателният цвят на очите

Това определят гените, които участват в производството, транспорта и съхранението на меланина.
Детето наследява гени от майката и от таткото. Цветът на ириса се определя от доминантните гени, не от рецесивните. Един и същи ген обаче има различни форми – алели и именно от тях зависи в каква посока ще се развие конкретен признак. В един ген алелът отговаря за кафявите очи, а друг - за сините. Първият винаги е доминантен.
Известно е, че алелът за зелените и за сините – винаги е рецесивен , затова те са рядкост.

Коментари
Последни видеа