Какъв чай да пиете, ако сте бременна

Има наистина полезни напитки и такива, които е добре да избягвате в този период

Снимка: Shutterstock

Със застудяването на времето, топлите напитки стават все по-актуални. А по време на бременност те са и начин да си набавите не само допълнителна топлина, но и някои ползи.

Има обаче полезни и вредни чайове, които е добре да знаете, ако очаквате бебе. Така както внимавате за някои забранени храни и алкохола, по същия начин трябва да обръщате внимание и на билковите напитки, защото някои може да бъдат и много опасни.

Кои билкови чайове са полезни

- Ройбос. Съдържа антиоксиданти, които повишават имунитета. Това е много полезно, особено през първите месеци, когато имунитета спада.

- Зелен чай. Богат е на антиоксиданти, които защитават ДНК и подпомагат развитието на бебето. Обаче може да е и вреден – защо, четете по-долу.

- Джинджифил. Силно препоръчван по време на бременност, защото помага за облекчаване на гаденето.

- От коприва. Също много добър в този период, тъй като съдържа много витамини и минерали като желязо и калций.

- От мащерка. Този чай е чудесен за пиене през всичките 9 месеца. Има много витамини, минерали (особено желязо, манган и калций), антиоксиданти и фибри.

Кои чайове да избягвате

- Чай от салвия. Съдържа вещество, наречено туйон, което може да стимулира матката и да причини спонтанен аборт или хипертония.

- От магданоз. Когато се приема в големи количества, може да бъде вреден, тъй като увеличава риска от спонтанен аборт и може да повлияе на развитието на бебето.

- Зелен чай. Той може да бъде полезен, но когато се приема в големи количества, може да навреди. Това е, защото съдържа много кофеин и намалява абсорбцията на фолиева киселина. Но ако се приема умерено, регулира нивата на кръвната захар и предотвратява развитието на гестационен диабет, което пък го прави полезен. Затова присъства и в двете графи.

- От лайка. Колкото и да е странно, и той не е от полезните. Има много предимства, но конкретно в този случай е добре да се избягва, защото може да причини проблеми с кръвообращението на бебето.

- Евкалипт. Този чай е незаменим при дихателни проблеми, но по време на бременност може да причини гадене, диария или повръщане.

- Мента. Счита се направо за изключително опасен. В най-лошите случаи може да причини малформации на бебето.

По материали от Siamo mamme

Коментари
Последни видеа