Повече зеленчуци и месо спасяват от отоци

Доц. Ханджиева обяснява как излишните килограми на майката програмират бебето в утробата

Снимка: Guliver / iStock

Младата жена не е склонна да променя коренно менюто си, само защото е забременяла. Може да се вгледа в подбора на храните, за да наклони везните към по-здравословните, може да намали броя на кафетата, да увеличи приема на вода и да ограничи бирата ...

В първите 3 месеца, когато две-трети от бременните повръщат и са особено чувствителни към силните миризми, част от тези ограничения се налагат от самосебе си. След това обаче апетитът обикновено се връща и всяка забрана, която лекарите налагат, се приема като нарушаване на личната свобода. Може ли да похапва кисело, ако много ѝ се иска? Трябва ли да се лиши от сол, ако храната ѝ се струва безвкусна? Какви са необходимите промени в менюто и кои може да подминем? На тази тема разговаряме със специалиста по хранене и диететика доц. д-р Теодора Светославова Ханджиева-Дърленска.

Каква е нормата на сол за бременната, доц. Ханджиева? Известно е, че в този период жената има склонност да задържа вода и да прави отоци.
Готварската сол трябва да се ограничи. Дневният прием по принцип е 5 г. - една чаена лъжичка. Но 80 процента от солта, която консумираме, се съдържа в храните: хляб, млечни продукти, колбаси и други готови продукти. Затова трябва да сме внимателни.

За бременната препоръката е също 5 грама – не по-малко. Тя обаче е добре да се ограничава, заради задръжката на вода и риска от отоци. Затова жената трябва да консумира и храни, богати на пълноценен белтък от животински произход. Те увеличават общия белтък и албумина в кръвта, което намалява риска от отоци.


Има ли „опасни“ витамини?
Това е витамин А, важен за здравето както на майката, така и на плода. Големи количества от него по време на бременността обаче могат да увредят бебето в утробата. Затова бременните не бива да приемат хранителни добавки, които съдържат витамин А. Освен, ако по някаква причина лекарят специално не е препоръчал това.
Черен дроб и много продукти с черен дроб съдържат големи количества витамин А. И консумацията им по време на бременността трябва да е ограничена.

Доц. д-р Теодора Светославова Ханджиева-Дърленска, д.м., завършва медицина и защитава две докторски степени в България (2009) и в Дания (2011) в областта на фармакологията и хранене. От 2016 г. е доцент в Катедрата по фармакология и токсикология в МФ на Медицинския университет в София. Главен изследовател е в научните проекти DiOGenes (2005-2009) по 6-та Рамкова програма на Европейския съюз и на PREVIEW по 7-ма рамкова програма на Европейския съюз (2013-2018).
 

Все пак как да се осигури без риск и този витамин?
Без притеснение могат да се ядат - моркови, домати, оранжево-червени зеленчуци и плодове, които са богати на бетакаротен, от който в организма се образува вит. А.

А за кафето и алкохола има ли забрана?
Кофеинът трябва да се ограничава. Това включва черен чай, кафе и кока-кола.
Световната здравна организация обаче приема, че 1-2 кафета дневно (пък и повече), не носят риск за плода и за бременната.
Алкохолът не е абсолютно забранен. В първия триместър някои жени страдат от гадене и повръщане. АГ-специалистите препоръчват по една малка бира. Има научни данни обаче, че бременните могат да пият по чаша вино и дори 25 мл концентрат, но само веднъж седмично.


Как върви кривата на теглото и какви са границите за разумното му увеличаване?
По време на бременността теглото се увеличава и това е физиологично, но в определени граници. Ако преди бременността жената е с нормално тегло и индексът ѝ на телесна маса е в рамките на 18,5 до 24,9 кг., тогава увеличаването на килограмите за цялата бременност, трябва да е от 12 до 15 кг.

Ако преди да забременее, жената е с тегло под нормата и е била твърде слаба, увеличаването може да е 18 килограма. Тези, които са със затлъстяване преди да забременеят, могат да увеличат теглото си между 6 и 8 кг. за цялата бременност, за да родят здрави бебета.

Защо?
Важно е тези норми да се спазват, защото през последните години се говори много за вътреутробното затлъстяване. Или за така нареченото фетално програмиране. В зависимост от това как се храни бременната жена, каква физическа активност има, се определя и какви килограми може да достигне до края на бременността.

Тези 3 фактора оказват влияние на риска от развитие на метаболитни заболявания. И, ако бременната наддаде повече от препоръчаните килограми, рискът бебето порасне като пълно дете и по-късно да стане пълен възрастен, е много висок. А пълното дете често е с повишен риск от високо кръвно и може да развие захарен диабет тип II. То е изложено е на риск от различни хранителни и психиатрични разстройства както и на ортопедични усложнения.

Веселина Мончева

Коментари
Последни видеа

Равносметка

23 септември 2018 г.