Здравите кости се формират още в детството

Ето какво трябва да знаете и правите, за да помогнете на малчугана да няма проблеми в бъдеще

29 Април 2021 г.
Здравите кости се формират още в детството

Снимка: Shutterstock

Нека детето порасне силно и високо… Това е желанието, което повечето родители тайничко си пожелават.

Но наследствеността има само частична роля. За хармонично развитие и здрави кости, от съществено значение са начинът на живот и храненето. И то не чак, когато станем възрастни, а още от детството.

Калцият е тухлите, които изграждат скелета. Ето защо детето трябва да го приема в достатъчни количества през целия период на растежа - от раждането до пубертета, за да има здрави кости.

„Обикновено здравословното и балансирано хранене е достатъчно, за да гарантира точното количество“, обяснява Франческо Фалез, президент на Италианското дружество по ортопедия и травматология.

„Освен ако не е указано специално от лекаря, не е необходимо да се прибягва до добавки: приемането на излишък от калций не прави костите по-здрави и не насърчава растежа на височина“, уточнява той.

Снимка: Shutterstock

4 неща, които трябва да знаете

Наднорменото тегло е враг на здравите кости. Балансираното меню е важно, за да се избегне качването на излишни килограми, които са пречка за растежа на костите.

„Излишните килограми пречат на хармоничното развитие на костната система. Освен това повишават риска от плоскостъпие, валгусни колена, проблеми с подвижността на тазобедрената става“, подчертава ортопедът. Наднорменото тегло също така увеличава риска от дефицит на вит. D.

Вит. D има незаменима функция за развитието на костната система, тъй като служи за фиксиране на калция в костите. Усвоява се минимално от храната, а по-голямата част от него се синтезира от кожата, когато е изложена на слънчевите лъчи. „Ето защо, за да растат добре, децата трябва да прекарват времето си на открито“, отбелязва Фалез.

„Що се отнася до калция, дори за вит. D употребата на добавки е оправдана само при наличие на дефицит, диагностициран от лекаря“, казва той.

Движението стимулира растежа. Практикуването на спорт е много важно, тъй като мускулната дейност стимулира удължаването на костите и ги укрепва. „Когато човек остава неактивен дълго време, костите му стават по-крехки. Заседналият начин на живот в годините на детството и пубертета пречи за развитието на здрава костна система“, обяснява ортопедът

Първият източник на калций в храненето на децата е млякото и неговите производни. Минералът обаче присъства в добри количества и в зеленчуци, зърнени храни, месо и риба. Калций има и във водата, като количеството зависи от източника.

Как се променя костната система на децата

Костната система на детето се променя непрекъснато. Ето защо се нуждае от грижи и внимание, за да се случва това по правилата.

„Два вида клетки работят непрекъснато вътре в костите - не само в тези на децата, но и при възрастните. Остеобластите изграждат структурата на протеините, върху които се фиксират калций и други минерали. А остеокластите го разтварят и отделят минерали, които остават в обращение, готови да бъдат използвани повторно“, обяснява Франческо Фалез.

„Балансът между едното и другото се регулира от хормони и зависи от наличието на протеини и минерални соли. Хормонална промяна или липса на минерали, особено на калций, може да попречи на растежа и да се отрази на здравето на костите в зряла възраст“.

Растежът на костите по време на детството и юношеството не се разпределя в цялата кост, а е локализиран в някои специфични области. „Например в крака се фокусира в коляното, бедрената кост и глезена. При ръката е в лакътя и китката. В тези активни зони се намират „плочите за растеж“, където се произвежда нова костна тъкан от раждането до пубертета“,  продължава експертът.

Снимка: Shutterstock

Какви са разликите в двата пола

През първите години от живота си бебетата се развиват равномерно. Но на прага на юношеството, се случва внезапно удължаване на костите, което специалистите наричат „скок на растежа“. Това засяга и момчетата, и момичетата. Но става по-различно време.

„При момичетата скокът на растежа започва по-рано, около 10-годишна възраст, и завършва с първата менструация, когато растежните плочи се затворят. При мъжете започва около 11-12 годишна възраст и продължава до навършване на 18-19 години. До пубертета момчетата и момичетата са приблизително еднакви на ръст. Но тогава момичетата изведнъж израстват и стават по-високи от момчетата. След 13-14 години обаче момчетата ги настигат и задминават на височина“.

Когато плочите за растеж се затворят, костите спират да се разтягат. Но тъканта продължава да се регенерира през целия живот, защото остеокластите и остеобластите работят неуморно, обновявайки костите и фиксирайки нов калций. Храненето и начинът на живот в този период продължават да са от огромно значение.

По материали от Qui Mamme

Здраве

Обездвижването на тийнейджърите руши костите

Здраве

Спорт преди пубертета помага за по-здрави кости

Здраве

Затлъстяването и анорексията вредят на костите

Още от Здраве

Определено има неща, на които сега гледате с други очи.

Снимка: Shutterstock

7 неща, които бихте променили, ако сте отново бременна

Най-добре е лекарят да прецени точното количество на добавката.

Снимка: Shutterstock

Фолиевата киселина при опитите за забременяване

Майка търпеливо говори на детето си. Снимка: Getty

Човешкият говор зависи от 3 елемента

Водата е много важна за малкото дете.

Снимка: Shutterstock

Колко вода трябва да пие бебето и малкото дете

Бременната може яде шоколад.

Снимка: Shutterstock

Полезен ли е шоколадът по време на бременност

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Хенри Кавил. Снимка: Getty

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Умението за работа в екип е важно за всяко дете.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Хенри Кавил. Снимка: Getty

Заедно

Звездата от "Вещер" Хенри Кавил ще става татко

С годеницата му Натали Вискузо очакват раждането на първото си дете

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Умението за работа в екип е важно за всяко дете.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Научете вашето дете да работи по-добре в екип

10 идеи за Монтесори активности

Деца прибират играчките в кашон. Илюстрация: Getty