Да не се продават вредни храни и напитки на деца

Предлагат в Латвия, защо и ние да не помислим по въпроса

13 декември 2016 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

В латвийските училища вече има забрана да се продоват продукти, считани за особено вредни за подрастващите. Подобна забрана предлагат да се наложи и в магазините, за да не могат децата сами да си купуват чипс, сладки неща и напитки с високо съдържание на захар, съобщава агенция ТАСС. Започнала е подписка под петиция, която се планира да бъде внесена за разглеждане в парламента.

Подобна инициатива е следваща крачка по пътя към обезпечаването на здравословно хранене на децата“, пише авторът на документа Даце Зипка. „Известно е, че децата предпочитат нездравословни и дори вредни закуски, като нерядко с тях заменят значими приеми на храната, която иначе способства физическото и духовно развитие.

В резултат на проведената тази година забрана за продажба на вредни продукти в латвийските училища, децата започнали по време на междучасията да бягат в близките магазини, за да си купят чипс, шоколади или газирани напитки. Във връзка с това авторите на петицията искат на законодателно ниво да се направи списък с продукти, за които ще бъде забранено да се продават в магазините на ученици без присъствието на възрастен.

Дойде време да променим навиците в храненето и да престанем да купуваме красиви опаковки, отново да се научим да чувстваме истинския вкус на храната и да го заобичаме.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа