Какво се случва, когато последното хранене за деня е в 14.00 ч.

Може да изглежда като мъчение, но помага в борбата с наднорменото тегло, според учени

22 август 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Оригиналната схема, според която последният прием на храна за деня е в 2.00 ч. следобед, според учените може да потисне апетита без да нанася щети на здравето.

Докато човечеството продължава да отстъпва под натиска на епидемията от затлъстяване, специалисти търсят всякакви начини за борба с това негативно явление. Разглеждат различни екстремни диети и диетични режими и установяват, че последното хранене за деня в 14.00, което за мнозина изглежда като истинско мъчение, помага за отслабването. Но има още условия – закуската в 8.00 сутринта не бива да се пропуска, а следващото хранене трябва да е след шестчасови интервал. Така, според изследователите, намаляват хормоните на глада в организма.

Това е вариант на друг вид диета, основана на кратки периоди на глад, която по принцип помага на хората да отслабнат, като изгарят повече калории. Сега обаче изследванията предполагат, че ограничаването на приема на храна ще помогне да се консумира по-малко количество, тъй като човек ще се храни в синхрон с естествения си биологичен часовник. Защото експертите отдавна твърдят, че успехът на отслабването не зависи от това какво ядем, а колко.

11 мъже и жени с наднормено тегло участват в експеримент на учени от университета в Алабама и са разделени на две групи. Хората в едната група приемат храна три пъти в рамките на 12 часа - от 8:00 до 20:00, а в другата приемат храна три пъти от 8:00 до 14.00 следобед. И двете групи получават еднакъв брой калории, но във втората група успехът в отслабването е много по-забележим.

Източник, превод Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа