6 популярни мита за детското хранене

И защо не бива да им вярваме

Снимка: Guliver / iStock

1. Има само една схема на хранене

Според изискванията за здравословно детско хранене, в менюто на бебето храните се въвеждат постепенно. Започва се от монокомпонентни зеленчукови пюрета, след тях са каши, плодови пюрета, плодов сок.
Начинът на захранване е описан подробно в специализираната литература.
Припомняме основните правила.

- Новите храни се въвеждат бавно, постепенно (за 5–7 дни) и по-малко количество, което се увеличава, за да достигане нужния обем.

- В този период майка наблюдава внимателно как детето понася всяка нова храна.

 - Всяка нова храна е добре да се предлага сутрин, за да се проследят през деня реакциите на детето от въвеждането ѝ.

Снимка: Guliver / iStock

- Каши, плодови и зеленчукови сокове и пюрета се включват в менюто заедно с многокомпонентните храни, като постепенно се прибавят продукти от различни хранителни групи.

- Те се дават с лъжичка, след което детето се кърми или се предлага адаптирано мляко.

- Нови храни не се въвеждат, ако детето е болно и при поставяне на ваксини.

- Подходът при захранване на здравото дете е индивидуален и може да започне на 4 или 6 месеца, според преценката на педиатъра.
Той ще даде съвет с какви храни е най-подходящо да се пробва в началато, в зависимост от апетита, теглото, честотата на ходене по голяма нужда и дали детето проявява склонност към алергии.

2. Децата да пият само преварена вода

Ако бебето се кърми, докато навърши 6 месеца, не се нуждае допълнително от вода. То получава достатъчно течности с кърмата, това твърдят специалисти от Световната здравна организация.
Ако обаче навън е много горещо, вода трябва да се предлага, за да може телесната температура да се регулира по-лесно.

За приготвяне на адаптирано мляко, е по-добре да се използва специална бутилирана вода, предназначена за целта. Тя е преминала през бактериологичен контрол, с ниска минерализация е и не съдържа вредни химични и радиоактивни вещества. И тя няма нужда да се кипва.

3. Вредно е да се ядат едни и същи продукти

Има деца с особени вкусови предпочитания. Те могат в продължение на седмици да ядат доматена супа или пюре от банан. И това, естествено, тревожи родителите. По-добре е да се успокоят.
Ето мнението на педиатъра от Барселона Карлос Гонсалес, който е основател на каталунската асоциация по кърмене и е автор на бестселъра „Моето дете не иска да яде“.

Лоши последици за детето има единствено при гладуване  или съзнателното му лишаване от храна. Ако родителите му предлагат разнообразна храна, но хлапето временно е ограничило избора и яде една-единствена, е добре да се въоръжат с търпение и спокойствие. И да чакат", съветва докторът. 

„Предлагайте му различни храни, опитвайте се да привлечете вниманието му и да го заинтересувате с тяхната форма, цвят и аромат. Използвайте вроденото любопитно на детето, за да го изкушите да пробва някои нови продукти“, съветва специалистът.

Според него всеки човек, всяко живо същество има вродени механизми, които го карат да търси нужната за организма му храна и яде само нужното количество. 
„Вие, не вярвате ли, че вашето дете има тези механизми?“, пита той.

Задача на родителите е да предлагат алтернативи на други здравословни храни. А не да ги шантажират и заплашват.
Периодът на еднообразното хранене рано или късно преминава и детето отново ще иска да пробва носи храни, убеден е той.

Източник: chips-journal.ru, адаптация Мона Василева
Следва продължение.

Коментари
Последни видеа