Кои храни да не даваме на детето до 5 г.

Избягвайте ги, докато само се научи да яде здравословно

18 ноември 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Как да научим детето да се храни правилно и здравословно? Това в голяма степен зависи от навиците, които градим през първите му години – от 2 до 5-годишна възраст.
Ето няколко съвета на диеотолога д-р Елена Мотова, автор на книгата „Стомахът – моят приятел. Храна за умни хора“

1. Предлагайте разнообразно меню

Когато детето навърши 2 години, вкусовите му предпочитания се променят и усложняват. Родителите  са основен пример за подражание както в избора на храна, така и за оформяне на хранителните навици.
В този момент е важно да се предлагат здравословни храни и да се поощрява самостоятелността на детето. И въпреки, че вкусовите предпочитавия в тази възраст са непредвидими, вие предлагайте възможно най-голямо разнообразие от продукти. Рано или късно детето ще се научи да яде почти всичко. Навиците да дъвче и да гълта, все още са в процес на усъвършенстване, затова по време на ядене не оставайте хлапето без надзор. 

2. Газирано – веднъж в седмицата по изключение
Американската академия по педиатрия препоръчва за деца над 2-годишна възраст не повече от 25 грама добавена бяла захар на ден (това са 5-6 чаени лъжички).  В това количество влиза не само захарта, която добавяте, но и тази от компоти, сокове, сиропи, бонбони, газирани напитки… Проблемът е, че производителите не са задължени да посочват отделно съдържанието на захар. На  етикета може да пише само общото количество въглехидрати.
Освен това има лимит и на „разтворимата“ захар – тази в газираните напитки. И в седмица се полагат не повече от 240 мл, а за плодовите сокове и смудита – 120-180 мл на ден.
За задоволяване на жаждата между храненията най-препоръчвана остава водата.

3. Сладкото не е награда, нито пък се крие 

Всеки родител се опитва да държи детето си далеч от сладки изкушения. Важно е обаче, когато дойде време то само да направи избор, да вземе правилното решение.
 Да се забранява сладкото или да се крие, не е добро решение. Ако бъде забранено, ще пали любопитството на хлапето и ще засилва подсъзнателно стремежа му да хапне нещо сладко.
Така че го научете, че десертът влиза в здравословното хранене, но само, ако е част от общото меню, а порцията е определена. Този баласиран подход ще  позволи цялото семейство да му се наслади.

4. Фаст фууд и храни от фритюрника – отложете това запознанство

Колкото по-късно детето се запознае с този вид храни, толково по-добре. Тези храни, определяни още като  “храни боклуци”, “нездравословни” и “ нежелателни”, съдържат прекомерно много наситени трансмазнини, калории и добавени захари. А витамините, целулозата, бълтъкът и полезните миклоелементи в тях са в дефицит.
Естествено, ще дойде момент, когота детето само ще открие тези храни. Затова е добре да го научите разумно да прави своя избор. За деца до 6 години въобще не се препоръчват храни, които са приготвени във фритюрник.

5. Уволнете от менюто бекон, колбаси и салами
Тези и още куп храни често се определят като “деликатеси” и затова се предлагат и на малките деца. В действителност обаче, дори възрастните трябва да ги употребяват с мярка и рядко, а за деца до 6 -7-годишна възраст те са нежелателни. 
Хайвер, рибни и местни обрезки и полуфабрикати, както и червено месо и продукти, преминали силна термична обрабатка (бекон, колбаси, кренвирши), също не са добър избор. Не е добре да се дава – горчица, хрян, остри подправки, непастьоризирано мляко, сурови яйца, кетчуп, майонеза и сосове с майонеза.

Източник: deti.mail.ru, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа