След всеки бонбон - парченце сирене

Как да поддържаме зъбите здрави, съветва проф. Пенева

04 октомври 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Ако през целия ден детето похапва бонбони или шоколадови десерти, в устатата постоянно съществуват условия за увреждане на зъбите и за развитие на кариес. И когато тези навици се затвърдят и станат практика, зъбите се разрушават и се явяват кариеси.

Статистиката за страната ни е стряскаща. Последните данни от профилактични прегледи на 600 деца във водещи детски градини в София сочат, че 4-годишните имат средно по 3,8 кариеса, а 6 годишните – 8,21.

Новата стратегия на стоматолози е да запознаят децата и родителите с тези фактори, които са рискови. А те са индивидуални при всяко дете. Целта е зъбите на децата да се съхранят здрави, а не да се лекуват вече появилите се кариеси. 

„Какво значи да се лекува зъб с кариес. Изчистваме болната тъкан, запълваме зъба – това е все едно хирург за ампутира крак. Това не е лечение. Трябва да направим така, че да не се стигне до поява на кариес. Да спрем процеса. Защото кариесът не е разрушението, което виждаме в устата.

Кариесът е процес, който се развива с години и много фактори допринасят за това.
Има 9 рискови фактора и 5 градивни. И , ако те са в баланс, ще запазим зъбите здрави“,
каза проф. Милена Пенева, национален консултант по детска дентална медицина, при старта на кампанията „Подари усмивка“.

Попитахме проф. Пенева как родителите могат да запазят зъбите на детето, без да го лишават от бонбони и любими лакомства.

Снимка: личен архив

Ето нейните съвети:


- Бонбоните да не се дават през целия ден, защото тогава в устата се поддържа киселинна среда, която е благоприятна за бактериите и за развитие на кариес.

- Сладките и лакомствата са десерт. И те трябва да бъдат включени в основното хранене. Защото в основното хранене има и почистващи елементи – течности и неутрализатори на въглехидратите.

- Едно парченце сирене, кашкавал, глътка прясно мляко или лъжичка кисело могат да неутрализират киселините, които се получават от един бонбон.

- Миенето на зъбите се учи с показване и контрол.

„Децата казват, че си мият зъбите. И вероятно го правят, родителите го потвърждават. Но те не знаят какво да правят с това миене.
Аз съм наблюдавала многократно деца как си мият зъбите.

Снимка: Guliver / iStock

С бързи, трескави движения минават светкавично от едната от другата страна, малко от горе, малко от долу - много енергично, така че да съсипят четката. Без никакъв сериозен натиск, без за знаят какво правят, и без цел. Те просто не знаят какво да направят с четката“, разказва проф. Пенева.

Тя съветва родителите да им покажат и да ги научат как да си служат с четката - как да движат ръката, как да обхванат всички зъби и всяка една повърхност.
Като родителите непрекъснато контролират малчуганите.

Веселина Мончева

Коментари
Последни видеа