5 фрази, свързани с храната, които не трябва да казваме

Те могат да тласнат детето към хранителни разстройства

09 декември 2022 г.

Снимка: Getty

Родителите и другите възрастни често коментират външния вид или хранителните навици на детето, без да се замислят. Тези на пръв поглед невинни забележки могат да имат негативни последици: могат да доведат до хранителни разстройства (ЕД) – тежки психични заболявания, които са много трудни за лечение.
Анорексия нервоза, булимия, психогенно преяждане и други разстройства са свързани с нарушения във възприемането на собственото тяло, неправилно отношение към храната, мания за „идеално“ теглото и перфектна фигура.

Специалистът по хранителни разстройства и майка на три деца Линдзи Ронг съветва кои фрази родителите да не казват, за да избегнат, макар и съвсем неумишлено, да провокират  хранително разстройство. Самата Линдзи се е боила с хранително разстройство в продължение на седем години, а сега помага на други хора да се справят.

1. „Получаваш десерт, само след като изядеш цялата супа.“
Никога не казвайте на детето си, че трябва да „заслужи“ десерта. Когато кажете, че няма да получи сладкиши, докато не изяде цялата супа или не видите дъното на чинията с второто, то ще гледа винаги на сладкишите като на цел.
Това дава на десерта повече сила, отколкото заслужава.
Не само това. Когато детето трябва да излиже чиния, за да получи десерт, то се научава да не вярва на сигналите на тялото си или просто да ги игнорира. То може да се чувства сито, но ще продължи да яде – и защото майка му иска така, и защото накрая ще получи сладкиши.
 

2. „Без бонбони! Забрави, че съществуват."
Избягвайте крайни решения и дайте на детето си свобода на избор. Хората с хранителни разстройства, които търсят професионална помощ, винаги разказват, че като деца или са имали неограничен достъп до нездравословна храна, или, ако в къщата им не е имало нито един бонбон.
И двете крайности са лоши. Струва си да изберете средно положение: важно е да научите децата да се хранят правилно и да им обясните, че здравословната храна е полезна за тялото. Но и да им позволите да се наслаждават на сладкиши и други не толкова здравословни закуски - в умерени количества, разбира се.
Важно е детето да има възможност само да решава какво и в какви количества предпочита да яде.
Когато човек има свобода на избор, е по-вероятно да се ограничава.

3. „Трябва да отслабнеш“
Никога не казвайте на детето си, че е с наднормено тегло и не го поставяйте на диета. Ограниченията винаги водят до преяждане и до лоши хранителни навици.
Когато забраните нещо, то става още по-желано. 
Ако забележите, че детето постоянно се стреми да яде нещо вредно, опитайте се да му осигурите възможност да го прави от време на време. Няма нужда да превръщате чипса в „забранен“ плод, за който то може само да мечтае.
Нека детето яде нормална, здравословна храна, но ако от време на време похапва нещо от графата „фаст фууд“ , нищо лошо няма да се случи.
Опитайте се да разберете защо то толкова много харесва фаст фууда. В много случаи има нещо друго зад желанието за определена храна. Не става въпрос за храната като такава, а за нещо, което носи временно облекчение. Може би детето ви се храни под стрес.

Илюстрация:  Getty

4. „Изглежда си качил няколко излишни килограма.“
Никога не коментирайте тялото на детето. Такива токсични фрази се превръщат в източник на хранителни разстройства.
Но забраната за коментари важи и за комплиментите за външния вид.
„Имаш красиви крака“ или „Имаш стройна фигура“ - всичко това звучи на пръв поглед сладко и невинно, но всъщност не е така.
С тези думи вие обръщате внимание на характеристиките на тялото му, които то не може да контролира и които могат да се променят с времето. 
Важно е всеки да се чувства удобно в тялото си, независимо как изглежда. Тогава няма да се налага да гадае дали мама или татко ще се гордеят по-малко с него, ще го обичат по-малко, ако тялото му се промени.
В същото време комплиментите „Ти си толкова силна“ или „Ти си толкова красива“ са отлични. Защото те са подходящи за всеки етап от развитието му и въпросните му качества никога няма да се променят в очите на любящото дете.

5.„Ох, напълнях толкова много! Не мога да се гледам в огледалото"
Никога не обсъждайте диети и не говорете негативно за собственото си тяло пред децата. Те копират родителите си. Ако една майка непрекъснато се оплаква, че изглежда зле на снимката, че панталоните са ѝ тесни, че трябва да отслабне, няма съмнение, че децата ще се държат по същия начин. Дори с думи да се опитвате да ги убедите да не следват примера ви, нищо няма да излезе.
Децата обикновено пренебрегват думите на родителите си, но копират поведението им. Така че, ако диетата е важна за вас, тя ще стане важна и за тях.
Опитайте се винаги да говорите добре за тялото си, независимо как изглежда, а също така наблюдавайте отношението си към храната. Ако се тревожите за калориите през цялото време, за това, че ядете твърде много или прекалено обичате сладкиши, тогава децата ще развият точно същото отношение към храната. Вместо да обсъждате колко здравословна, нездравословна или висококалорична е храната, по-добре просто кажете: „Беше вкусно“ или „Благодаря на този, който го приготви“.

Храната е толкова важна част от живота. И ние трябва да направим всичко възможно, за да поддържаме положителни отношения с нея.
По материали на today.com, Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.