5 храни за пълно щастие - на всяка възраст

Как да си оправите настроението с една хапка

18 ноември 2021 г.

Снимка: Guliver / iStock

Лошо настроение, разсеяност, повишена тревожност, отпадналост, депресия – тези състояния се срещат доста често през зимата и за това виновен е недостигът на серотонин – един от основните невромедиатори – по който се предават нервните импулси. Наричат го още хормон на щастието и сега ще ви обясним как да си го доставите най-лесно, за да се радвате на живота, защото той наистина е прекрасен и не заслужава да пропиляваме ценното си време в отчаяние и правене на кисели физиономии!

Нивата на серотонин ще се повишат по няколко начина: като се излагате на ярко слънце, като се занимавате със спорт и активен отдих, но и като се храните с правилните продукти – такива, които са богати на триптофан. Защото именно тази аминокиселина доставя серотонин в организма.

Тлъста морска риба

Снимка: Guliver / iStock

В нея: скумрия, паламуд, риба тон, треска, сардина, ципура, лаврак и др., освен триптофан се съдържат и Омега-3 ненаситени мастни киселини. Те помагат за укрепване на имунната система, повишават възможностите на организма да се бори с инфекциите, намаляват риска от развитие на на исхемична болест на сърцето, важни са за поддържане на нормалното развитие на мозъка, очите и нервите.

Десетки изследвания показват, че хора, които консумират повече тлъста риба, практически не боледуват от сърдечно-съдови заболявания и артеросклероза. Консумацията на различни видове морска риба не само подобряват здравето, но и удължават живота.

Яйца

Най-разпространени и достъпни за консумация са кокошите яйца. В тях има големи количества витамини, микроелементи и мастни киселини. Преди да ги подложите на топлинна обработка, е нужно да ги измиете добре. Мийте ги с топла вода (40-45 градуса), за да не проникнат бактерии в тях.

Снимка: Guliver / iStock

Сварени или запечени, яйцата присъстват в безброй рецепти. Специалистите не спират да спорят по колко яйца на седмица или на ден е полезно да се ядат, има и изследвания, които твърдят, че яйцата увеличават лошия холестерол, но за да сте сигурни, попитайте личния си лекар по колко е добре да хапвате или да давате на децата. Някои деца имат алергия към яйчния белтък, затова се презастраховайте.

Зърнени храни

Те са богат източник на витамини и минерали, но тъй като се преработват по-дълго в организма, могат да поддържът нивото на енергия без резки колебания на кръвната захар.

Снимка: Guliver / iStock

Редовната консумация на овесени ядки, гречка, киноа или други зърнени храни – с мляко или на каша доказано влияе добре на самочувствието и помага да се справим с нервното напрежение. Те са подходящи за всеки ден, като специалистите препоръчват да се хапват в първата половина на деня.

Ядки

Орехите са богати на незаменими мастни киселини, в това число на омега-3, те са източник на витамини E и B2, на белтъчини и минерали. Повечето ядки имат нисък гликемичен индекс, затова ги препоръчват за диета при хора, страдащи от захарен диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Снимка: Guliver / iStock

Но внимавайте – орехите са в трупата на растенията, които са опасни за алергични хора. Ако не сте от тях, можете да си набавите триптофан от ядките, защото ги има в големи количества: във фъстъците са 750 мг, в бадемите – 630 мг, а в кашуто – 600 мг на 100 г продукт.

Банани

Те се явяват ценен източник на триптофан, на витамини от група B, на калций и фосфор. В света са известни около 500 сорта култивирани банани и в много страни се явяват основна храна. Бананите може условно да се разделят на две групи: десертни, които могат да се консумират сурови или сушени и сортове за готвене, които е хубаво да минат през термична обработка.

Снимка: Guliver / iStock

Някои диетолози са на мнение, че не е полезно бананите да се ядат редовно, защото могат да нарушат калциево-магнитния баланс в организма. Тези плодове се усвояват дълго, затова диетолози не съветват да ги консумирате с течности и да ги ядете вечер.

Източник: letidor.ru

Коментари
Последни видеа