Банани в менюто на кърмачката

Може ли да причинят алергия при новороденото

09 юли 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Едва ли има човек, който не обича банани. Когато става дума обаче за кърмещата жена, има ред въпроси, които тя си задава - как влияят на лактацията, полезни ли са за нея, а за бебето, има ли риск от алергии?

Специалисти от авторитетни организации като Ла Лече Лига и Световната здравна организация твърдят, че няма нито един хранителен продукт, който трябва да се забрани по време на кърмене. Но препоръките им са, младата майка да консумира плодове и зеленчуци от сезона, в които се раждат по родните  земи и са типични за храненето в района, където тя живее. 

Банани по нашите географски ширини не виреят

Бананът е сред най-древните храни, отглеждан още в древен Египет. В тропическите страни с него готвят почти всичко. Сладките сортове са любим десерт в цял свят. Статистиката сочи, че годишната консумация на банани е над 100 хиляди тона.

Полезни са за сърцето

Те са не само вкусни и ароматни, но и полезни. Бананът е богат на витамин В6, магнезий, калий и калций. Затова този плод стабилизира работата на сърцето и съдовете, помага за изграждане на костите, хрущялните тъкани и активизира усвояването на калция и на другите минерали (ценно свойство особено па време на кърмене). 
Калият, който съдържа, укрепва сърдечния мускул и нормализира стойностите на кръвното.

Снимка: Guliver / iStock

Витамин В6 повишава работоспособността на мозъка, подобрява паметта, вдига тонуса и настроението. А високите дози магнезий релаксират мускулите.
Аминокиселината триптофан – вид белтък, който тялото преобразува в серотонин (т. нар. "хормон на щастието"), нормализира съня (който е изключително нужен на младата майка) и ѝ помага да се адаптира към режима на бодърстване и сън.
От друга страна триптофанът регулира апетита и не позволява да преяждаме – нещо важно за тези, които искат да нормализират теглото си след раждане.
Известно е, че бананът е богат на сложни въглехидрати, които се разграждат бавно, а това спира покачването на кръвната захар . Организмът произвежда по-малко инсулин и отслабвате по-бързо.

Добрата междинна закуска за кърмачката

Бананът засища. 100 грама осигуряват 95 калории, от които 87 се падат на въглехидратите, 6 ккал. на белтъчините и около 2 ккал. на мазнините. Затова бананите са много засищаща междинна закуска за кърмачката в съчетание с овесена каша и мляко.
Комбинацията от вит. В6 и триптофан ги  превръща в истински природен антидепресант- А успокояващият му ефект преди сън или нощно кърмене е доказан.

Ако бебето е алергично

Може ли кърмачката да яде банани още от първия месец на кърменето?
Ако жената е консумирала банани преди да забременее и не е имала проблеми, няма риск и по време на кърмене.
Ако тя се притеснява от екзотичния продукт в менюто си, може да постъпи предпазливо. Да изяде половин банан и да наблюдава реакциите на бебето в продължение на 3 дни.  Ако няма реакция, няма защо да се ограничава и тя. 
Бананите се смятат за плод, който не причинява алергии. Много рядко новороденото може да има

непоносимаст към нишестето, което те съдържат

Това е особена форма на нишесте, която не се усвоява в тънките черва и затова се приема за вид диетични фибри. 
Най-честата реакция, която се наблюдава е промяна в изпражненията на новороденото. Ако майката установи, че бебето става неспокойно, след като тя е консумирала банани, може за седмица да спре да ги яде. След това отново да започна, като първоначално хапва само по половин банан на ден.
Обикновено след 3-4 повторения, с интервал от 2-3 дни, организмът на детето свиква с този продукти.
Такива проблеми не възникват от втория месец нататък при кърменето на новороденото.

Банан в помощ на захранването

Сурови банани най-често ядат тези народи, по чийто земи тези плодове не растат. Там, където се отглеждат банани, те по-често се готвят – варят, пържат, пекат, задушават – минават през всякаква топлинна обработка, което помага за по-доброто им усвояване и намалява рисковете от проблеми с непоносимостта на храносмилателната система към нишестето, което съдържат. 
Някои педиатри (Ла Лече Лига също) препоръчват бананите при захранване на бебето след като навърши 6-месечна възраст. 
Нашите педиатри са по-сдържани и съветват бананът да влезе в менюто на бебето след 7-8-ия месец.

Мона Василева 

 

 

Коментари
Последни видеа