Как да храним детето на Нова година: 4 правила от диетолог

И през следващите празници, когато цялото семейство се събира около масата

30 декември 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Зимните празници със семейни събирания, сладки подаръци, необичайни и екзотични ястия са сериозен риск за храносмилането на децата.
Как да направим менюто по-безопасно и не особено "тежко" за детския организъм, съветва специалистът по хранене д-р Елена Павловска.

Основният проблем на празничната трапеза е излишъкът от калории, мазнини, захар и сол. И това не се случва еднократно – празниците следват един след друг и продължават почти 10 дни през януари. Поредица от пиршества е вредна дори за възрастните, а какво да кажем за малчуганите.
Храносмилателната система на детето започва да работи с пълна сила на около 7-годишна възраст. До тогава то не може и не бива да яде всичко, което консумират възрастните. Няколко парчета непозната или неподходяща храна могат да доведат до алергии или стомашно разстройство.
Ето защо детето в предучилищна възраст (особено малко под 3 години) не бива да е пълноправен участник на трапезата на възрастните.

Меню по възраст

Има редица ястия, които са трудни за храносмилане и затова не си струва да ги давате на деца под 7 години дори „в чест на празника“.
Това са месни и рибни пушени продукти (включително колбаси), тлъсто месо, гъби, всякакви пържени храни, ядки.
За деца под 3 години ограниченията са още по-строги: забранени са морски дарове, осолена / пушена / консервирана риба, хайвер; пикантни и солени закуски, кисели краставички, суров лук и чесън; екзотични плодове (ананаси, киви). Тези продукти дразнят чувствителната лигавица на стомашно-чревния тракт.

Познати храни

На Нова година е по-добре да дадете на детето само познати храни, така че забавлението да не бъде помрачено от алергии или лошо храносмилане. Това правило е особено важно за деца под 3 години. За по-голямо дете, ако няма алергии или проблеми със стомашно-чревния тракт, е по-добре да предлагате по една „новост“ на всеки 2-3 дни, като наблюдавате дали се появява реакция. 
По-добре е да започнете експерименти с храните в спокойна среда, а не по празниците, когато детето изпитва психо-емоционално претоварване.


 

Снимка: Guliver / Getty

Порция с нормален размер

По празниците малчуганите, подобно на възрастните, често преяждат. Това е предпоставка за увеличаване на теглото, особено при тези, които имат апетит и са склонни към напълняване. Не забравяйте за разумните ограничения, нищо че е празник.
Например, след обилна салата с месо или риба, не е нужно да продължава с основното. Ако е изяло основното и предстои десерт, е по-добре да направите пауза с танци или няколко часа разходка, вместо да останете на масата.

Колкото може по-малко захар

Излишъкът от сладкиши, шоколади, бонбони, които всички деца получават по празниците, претоварват с въглехидрати и калории организма, създава  риск от алергии, кариеси и храносмилателни проблеми.
Много родители следят количеството изядени сладкиши, но газираните напитки и соковете убягват от вниманието им.
А чаша сок (от бутилка или кутия) съдържа почти половината от дневната доза захар, която се полага на дете в предучилищна възраст (по отношение на захарта това е 8-10 чаени лъжички). 
Вместо сладки напитки е по-добре да предложете компот без захар, слаб чай, а ако вече е невъзможно да се избегнат пакетираните сокове, поне ги разредете с вода 2-3 пъти.

Изобилните новогодишни празници са почит към традиция, която от гледна точка на диетолозите има много повече недостатъци, отколкото предимства. За щастие все повече съвременни родители осъзнават, че храненето пред телевизора не е най-добрият начин за празнуване на Нова година.
Вместо дузина блюда на масата е по-добре да приготвите дузина игри, които ще сплотят цялото семейство и ще направят празника наистина забавен.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа