Как пилешката супа бори настинката

Учените с нови аргументи

04 януари 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Пилешката супа е традиционно средство срещу настинка и грип. И често се твърди, че е изпитана „бабина“ рецепта, и че истинските лечебни ѝ свойства са малко преувеличени, а не научно доказани.

Проучване, публикувано в медицинското списание Chest потвърди, че пилешката супа има противовъзпалителни свойства, и благодарение на това облекчава симптомите на настинка и при помага остри респираторни заболявания.

„В пилешката супа има съставки, които оказват въздействие на белите клетки в кръвта. Има данни, че супата забавя движението на вид бели кръвни клетки – неутрофили. На това вероятно се дължи противовъзпалителният ефект на бульона“ обясняват учените, цитирани от CNN
Понеже проучванията им са правени в лабораторни условия, екипът от медицинския център в Омаха към университета в Набраска, не е категоричен и иска да направи допълнителни проучвания и изследвания върху доброволци.

„Когато човек е болен, топлият бульон овлажнява лигавиците, отпушва носа, което е особено важно, когато гърлото е възпалено и боли. И това е от помощ за по-бързо възстановяване“ , обяснява Санди Алонен, от медицинския център Бет-Израел в САЩ и автор на друго самостоятелно проучване за лечебния ефект на пилешката супа. 

Основната съставка на супата – пилето е превъзходен източник на белтък, който укрепва имунитета, а също така съдържа и аминокиселината триптофан, която стимулира изработването на серотонин. Той пък дава на болния чувство за комфорт.  Дори изпаренията от супата са лечебни.

Когато човек отпива топъл бульон, дихателните пътища се отварят и той диша по-леко. Освен това супата отпуска мускулите и облекчава общото сковаване.Заради традиционно добавените в нея зеленчуци, има витамини, ензими и ценни микроелементи. Те дават сила на имунната система, зараждат организма с енергия и ускоряват възстановяването.
Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Мисия

17 юни 2019 г.