Учените с нови аргументи
Снимка: Shutterstock
Пилешката супа е традиционно средство срещу настинка и грип. И често се твърди, че е изпитана „бабина“ рецепта, и че истинските лечебни ѝ свойства са малко преувеличени, а не научно доказани.
Проучване, публикувано в медицинското списание Chest потвърди, че пилешката супа има противовъзпалителни свойства, и благодарение на това облекчава симптомите на настинка и при помага остри респираторни заболявания.
„В пилешката супа има съставки, които оказват въздействие на белите клетки в кръвта. Има данни, че супата забавя движението на вид бели кръвни клетки – неутрофили. На това вероятно се дължи противовъзпалителният ефект на бульона“ обясняват учените, цитирани от CNN.
Понеже проучванията им са правени в лабораторни условия, екипът от медицинския център в Омаха към университета в Набраска, не е категоричен и иска да направи допълнителни проучвания и изследвания върху доброволци.
„Когато човек е болен, топлият бульон овлажнява лигавиците, отпушва носа, което е особено важно, когато гърлото е възпалено и боли. И това е от помощ за по-бързо възстановяване“ , обяснява Санди Алонен, от медицинския център Бет-Израел в САЩ и автор на друго самостоятелно проучване за лечебния ефект на пилешката супа.
Основната съставка на супата – пилето е превъзходен източник на белтък, който укрепва имунитета, а също така съдържа и аминокиселината триптофан, която стимулира изработването на серотонин. Той пък дава на болния чувство за комфорт. Дори изпаренията от супата са лечебни.
Когато човек отпива топъл бульон, дихателните пътища се отварят и той диша по-леко. Освен това супата отпуска мускулите и облекчава общото сковаване.Заради традиционно добавените в нея зеленчуци, има витамини, ензими и ценни микроелементи. Те дават сила на имунната система, зараждат организма с енергия и ускоряват възстановяването.
Мона Василева
Калцият може да бъде въведен в тялото не само с млечни, а и с растителни продукти.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари