Кърмата не достига: 5 съвета как да я увеличим

Само лекар може да определи дали страховете на младата майка са оправдани

08 август 2022 г.

Снимка: Getty

Ако майката подозира, че няма достатъчно кърма и бебето остава гладно, тя наблюдава поведението, настроението и съня му. Ако то наддава добре и с удоволствие суче, повече от сигурно е, че всичко е наред. Дори и ако установите, че кърмата не достига, е важно да не се отказвате напълно от кърменето, съветват педиатри.
Бебето има нужда от кърма поне до шестия месец, когато започва захранването и менюто му се разнообразява с пюрета от зеленчуци, плодове и зърнени храни.

Какво да направите, ако няма достатъчно кърма
Кърмата при всички млади майки от време на време секва или не е така обилна, както очакват. Стресът, общото благосъстояние, активността или пасивността на самото бебе могат да повлияят на производството ѝ. Но всеки проблем може да бъде решен.

Млякото не идва 3-5 дни след раждането. Ако попаднете в тази ситуация, се консултирайте с педиатър или с консултант по кърмене, който може да ви помогне да разберете причините и да ви посъветва как да подобрите лактацията.

Всичко върви добре за месец или повече, но внезапно бебето става неспокойно. Плаче след като се нахрани, по-рядко мокри пелените. За да разберете причината за поведението му, трябва да установите колко изяжда на едно хранене. Няма как до го прецените на око. Налага се да поставяте бебето на кантара 2-3 пъти на ден преди и след кърмене.  Ако разликата в теглото му преди и след храна е малка, се консултирайте с педиатъра.

Млякото може да стане по-малко и без видима причина: такива лактационни кризи се повтарят на всеки 1-1,5 месеца и продължават 3-4 дни. В никакъв случай не започвайте да давате адаптирано мляко. Просто слагайте бебето по-често да суче - това стимулира производството на мляко.

Кога бебето се нуждае от дохранване
Ако въпреки всички усилия не сте успели да увеличите количеството кърма, лекарят ще предпише смеси за дохранване. Необходимо е внимателно да въведете новия вид храна: започнете с 15-20 g, като постепенно увеличавате количеството на сместа и я давайте винаги, след като е сукало.
Важно: всяко хранене трябва да започва с поставяне на бебето на гърдата!

Как да стимулираме лактацията
За да увеличите количеството мляко:

1. Слагайте бебето на едната и на другата гърда 10-12 пъти на ден;

2. Преди всяко хранене пийте чаша айрян, ябълков сок, чай (за предпочитане зелен) с мляко, вода;

3. Консултирайте се с вашия педиатър за необходимостта да пиете отвари от семена на  копър, коприва, кимион, бял равнец - тези напитки насърчават лактацията, но имат и противопоказания;

4. Приемайте витамини D, E и A.

5. Консултирайте се със специалист по кърмене.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа