Японски учени съветват как да сварим най-полезния пилешки бульон

Технологията е нова, но ще трябва да имате търпение и време

13 октомври 2022 г.
Японски учени съветват как да сварим най-полезния пилешки бульон

Снимка: Getty

От незапомнени времена пилешкият бульон заема привилегировано място в кулинарията: счита се не само за вкусно, но и за диетично и лечебно ястие. Незаменим е при простуда и е особено подходящ през студения сезон - като профилактика и допълващо лечение на респираторни инфекции, бронхити, пневмонии, астма и много други заболявания.

Повечето домакини приготвят бульона приблизително по един начин: слагат пилето в тенджера, заливат го със студена вода, добавят подправки и сол или зеленчуци по желание и го оставят на слаб котлон. Когато водата заври, отстраняват пяната и го оставят

да къкри - обикновено не повече от 2 часа

Този метод обаче не е толкова полезен, защото води до окисляване на протеините в месото. Такива изводи направиха японски химици по време на скорошно проучване. 
А за да стане бульонът наистина лечебен, максимално богат на антиоксиданти и без окислени протеини, той трябва да къкри много дълго на много бавен огън.

Авторите на изследването експериментирали с различни температури на готвене – от 60 до 75 градуса, след което анализирали химическия състав на бульона.
Така установяват, че колкото по-висока е температурата на готвене, толкова по-често полезните вещества в него

се разграждат до неразтворими във вода вредни или ненужни съединения

И така, при 75 градуса нивото на цистеин S-сулфат се повишава 8 пъти, което може да повлияе негативно на нервната система. С други думи, трябва да варите така пилето, че да не стигне бульонът до кипене.
Но този метод не е безопасен - при ниски температури патогенните микроби, които се намират в суровото месо, като салмонела или кампилобактер, не се унищожават.
Затова СЗО леко коригира рецептата и препоръчва бульонът да се вари на по-висока температура.
Така че, от гледна точка на науката, правилният бульон, който ще донесе максимална полза за здравето, трябва да се готви така:

Рецепта за перфектния пилешки бульон
-  Варете пилето 20 минути при температура 85 градуса

- След това намалете топлината до 60 градуса и оставете бульона да къкри още 20 часа.
За толкова дълго време за готвене е по-удобно да използвате мултикукър с режим на поддържане на температурата. 

Авторите на изследването не съобщават защо точно толкова време е необходимо за приготвянето на бульона. Но те уверяват, че приготвен на слаб огън, бульонът е по-наситен, което означава, че е по-полезен. за икономията на ток, никой ясно не е помислил.

Мона Василева

 

Хранене

Супата не е така полезна, както се смяташе

Здраве

Как пилешката супа бори настинката

Още от Здраве

Дете яде риба

Снимка: Shutterstock

Къде да открием витамин D?

Жена яде грейпфрут

Снимка: Shutterstock

Тези храни активират хормоните, способстващи отслабването

Във форма за Коледа

Снимка: Shutterstock

9 трика да влезем във форма за Коледа

Дете с болно гърло

Снимка: Shutterstock

Eстествени средства при възпалено гърло

Малко дете

Снимка: Shutterstock

Сигнали, които издават далтонизма

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Дете яде риба

Снимка: Shutterstock

Жена получава подарък изненада. Снимка: Shutterstock

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Дете яде риба

Снимка: Shutterstock

Здраве

Къде да открием витамин D?

През зимата е изключително важно да включим в менюто на цялото семейство храни, които го съдържат

Агресивно дете

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Ако детето се тръшка и проявява автоагресия, виновен ли е родителят?

В такива случаи е важно не да си затваряте очите и да се успокоявате, че ще го израсте, а да потърсите помощ от специалист

Една върху друга длани на мама, татко и дете .Снимка: Shutterstock

Образование

Въпрос на гени

4 неща, които не зависят от нищо друго

Криско, Цвети, Дани и Амая. Снимка: Instagram

Заедно

Криско разказа за пътя на фондацията му “Слънчеви Деца“

Рапърът успя да реши най-трудната част от уравнението и се похвали

Калин и Алекс. Снимка: Instagram

Заедно

Калин и Алекс отново вдъхновиха последователите си

Заедно с клуб "Еделвайс" започна изграждането на екопътека "По следите на Ботевите четници"

Жена чете книга с чаша кафе с ръка. Снимка: Shutterstock

Майка прегръща децата си. Снимка: Shutterstock 

Да поговорим

5 съвета: Как да накарате всяко дете да се чувства специално

От помощ ще са и за многодетни майки

Майка, която гушка бебето си. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Да покриеш стандарта „идеална майка“

20 качествата, които я отличават