И какво да правят хора с непоносимост към него
Снимка: Guliver / iStock
Сложният протеин, който се открива в състава на много зърнени храни, може да ни докара маса неприятности. Каква е обаче причината за тях и защо напоследък непоносимостта към глутен у хората се увеличава? Отговори дава диетологът и ендокринолог Ирина Рус пред parents.ru.
Цьолиакията е хронично възпаление на тънкото черво, наричано още глутенова ентеропатия, което се дължи на вродена или придобита непоносимост към тази белтъчна смес.
При хората с генетична чувствителност към нея се развива възпалителна реакция: имунната система възприема глутена като чужда и се стреми да го унищожи, като под удара попадат стените на тънкото черво, сърцето, мозъка, ставите.
При жените непоносимостта към глутен се развива към 30–40-годишна възраст, при мъжете – на около 40–50 г.
Коварна особеност
Глутенът се натрупва в течение на дълго време и човек може да яде спокойно продукти, които го съдържат, без да подозира, че организмът е на границата на заболяване. И изведнъж да се проявят опасни симптоми: анемия, чести болки в корема, обща слабост, стомашно разстройство.
Безглутеновата диета и корекциите в храненето обикновено са в продължение на 3-4 месеца, но се назначават само от специалист.
Все повече и повече
С всяка година се увеличава броя на хората, чувствителни към глутен. Има данни, че в последните 200 години (глутенът е изолиран от италиански химик през ХІХ в.) честотата на възникване на непоносимост към него е нараснала на 400%.
Това е така, защото съдържанието на глутен в съвременните сортове пшеница се е увеличило чувствително. Специалистите селектират сортове с високо съдържание на този протеин, тъй като той е основен показател за качеството на тестените храни, от него зависи това колко бързо ще втаса тестото, колко еластично и меко ще бъде.
Освен това, организмът ни не е приспособен да храносмила зърнените храни, дори тези, които са обработени специално. Неслучайно зърната са основна храна за птиците, тъй като те имат нужните ферменти, за да ги усвояват лесно.
Снимка: Guliver / iStock
При съмнения за цьолиакия се назначава имунологично изследване на кръвта за наличие на антитела. А при положителен резултат, който потвърждава косвено подозренията, се назначават допълнителни анализи, като генетично изследване на кръвта – ако се открият гени, отговорни за развитието на цьолиакия (HLA DQ2 и HLA DQ8), значи човекът е предразположен към това заболяване.
Хистологичен анализ – биопсия от тъкан от тънкото черво би показал признаци на възпаление, което да потвърди окончателно диагнозата.
Спасение
Не го търсете сами в никакъв случай, не се занимавайте с диагностика и самолечение – ако непоносимостта към глутен се потвърди, само лекар може да ви назначи безглутенова диета.
Глутенът невинаги е указан в съдържанието на продукта, например колбасите могат да съдържат глутген, но това да не е отразено на етикета, затова просто ограничете консумацията на сложни продукти.
Глутен се съдържа в: пшеничния и ръжения хляб, в сладкиши, пици, спагети и други тестени изделия, бира, бисквити, мюсли, овесени, ечемични, ръжени, пшевични ядки, грис.
Глутен се добавя в: кечуп, чипс, бонбони, сладолед, соев и други видове сос, кубчета бульон, замразени зеленчуци, витамини в капсули и таблетки, месни и млечни продукти (шунка, месни полуфабрикати, колбаси, извара и някои видове кисело мляко).
Адаптация Марина Атанасова
Студените ръце на новороденото могат да притеснят някои родители, но е нормално състояние.
Снимка: Shutterstock
Подправките не само овкусяват храната, но и ни предпазват от неприятно подуване.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари