Гушкайте, носете бебето на ръце

Това води до промени в гените, помага му да оцелее

Снимка:Shutterstock

Носенето на ръце и гушкането на бебето въздейства на молекулярно ниво и променя структурата на гените. Близкият контакт помага на бебето да оцелее, установиха учени от университета на Британска Колумбия, цитирани от Science Daily.

Това са първи данни, които тепърва допълнително ще се проверяват, обясняват учените. Те сочат, че децата реагират на епигенно ниво – близкият контакт задейства много молекулярни маркери, които регулират активността на гените, без да променят първичната ДНК структура. Така най-обикновеният контакт при допир между родителите и бебето оказва въздействие за цял живот.
Учените наблюдавали родителите на 94 деца, които водели дневник и в него записали физическия контакт, който имат с бебето още от 5-ата седмица. Те записвали също така особености в поведението на децата – как спят, колко често плачат и други подробности.
Четири години по-късно учените направили анализ на биохимичните промени при децата, за да установят дали има модификации в ДНК, без да се променя самата нуклеотидна последователност.
Така установили разлики между децата, които са имали постоянен физически контакт и тези, при които той е бил по-ограничен.
Учените открили промени в 5 участъка на ДНК, два от които са включени в гените. Единият от тях има отношение към имунната система, а другият – към обмяната на веществата.
Проучването установило също така, че клетките на тези деца, които не са имали близък контакт с родителите си и в ранна възраст са преживяли стрес, стареят по-бързо.
„Предстои да проучим дали тези особености, които ние установихме, оказват по-голямо влияние върху развитието на децата и най-вече върху психиката им“ , обяснява Сара Мур, шеф на екипа.
Интуитивно всяка майка знае, че физическият контакт с бебето е важен. За първи път обаче има научни доказателства и обективни биохимични данни, които потвърждават това.

Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа