Шумът бави развитието на недоносените

Смущава съня и нарушава сърдечния им ритъм

Снимка: Guliver / iStock

Шумът в родилното може да забави развитието на преждевременно родените бебета, установиха швейцарски лекари. Резултатите от проучване на университета в Женева в сътрудничество с лекари от неонатологията на болницата в Гренобъл са публикувани в сп."Scientific reports".

Проучването

В болничните отделения винаги е шумно и според учените този шум се отразява негативно върху сензорното развитие на бебето.

Родените между 28-ата и 33-ата седмица могат да различават и да запомнят две форми на предметите - призма и цилиндър. Ако обаче около тях е шумно, тези възможности се нарушават.

През цялата бременност бебето е на топло в утробата на майка си - защитено е от светлина и шум. Когато излезе на бял свят, изпада в стрес. Внезапно го залива силната светлина на лампите в родилното отделение и шумът от родилната зала.

2 месеца преди термина

За преждевременно роденото бебе шокът е още по-голям. То чува шума от машините, които осигуряват храна, въздух и следят жизнените му показатели. Чува движението и разговорите на лекари и персонал.

В много неонатологични отделения шумът превишава 5 до 7 пъти нормата, която е препоръчала Американската академия по педиатрия - 45 децибела“, обясни проф. Едуард Жентаз, ръководител на проучването.

Този шум смущава съня и сърдечния ритъм на новороденото като потиска способността му само да се успокои при стрес.

Засега не е ясно в дългосрочен план какви ще са щетите върху нервната система от подобна слухова агресия, коментират учените.

Съветът им е да се направи всичко възможно шумът в родилното отделение и особено край кувиозите на недоносените да бъде намален.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа