Тревожно: Диабет тип 2 все се отключва все по-често при деца

При момчетата проблемът с наднорменото тегло е по-сериозен

Снимка: Shutterstock

Диабет тип 2 все по-често се отключва при деца – нещо, което преди години не е било толкова проявяващо се. Това разкри пред Дарик председателят на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова в Световния ден за борба с диабета 14 ноември, съобщава Мениджър нюз.

Причините за появата на този тип диабет са застоялия начин на живот, наднорменото тегло и затлъстяването. По тези показатели България е на пето място в Европа. За 2107 г. за цялата страна от диабет тип 2 са заболели между 20 и 30 деца. 

„Около 2000 са болните от диабет деца и младежи до 18-годишна възраст. Общият брой болни в страната надхвърля 460 000 души”, допълва Котова.

Проблемът с наднорменото тегло при момчетата е по-сериозен: 7,1% от всички момчета от 0 до 18 години са със затлъстяване. При момичетата този процент е 2,2.

Един от важните фактори при децата е хранителния режим и качеството на консумираните храни.

Елисавета Котова не одобрява безплатната закуска в училище и препоръчва родителите да приготвят храна за децата си, защото по този начин са сигурни какво има в нея. Като най-подходяща храна за училище Котова посочи плодовете.  

Коментари
Последни видеа