Каква раница да изберем за ученика

Защо трябва да подходим с внимание към въпроса

Снимка: Guliver / iStock

Дори в точно този летен момент въобще да не ви се мисли за това, че за броени дни трябва да накупят милиарди неща за детето, което започва училище, трябва да обърнете сериозно внимание на едно: теглото на раницата на ученика може да окаже много сериозно въздействие върху здравето му, пише news.rambler.ru.

Най-мъдрите родители именно сега започват да избират аксесоари за бъдещия ученик, защото искат спокойствие, за да намерят правилните неща. А едно от най-важните е раницата.

Есперти от Дания подчертават, че теглото ѝ оказва значително въздействие върху здравето на ученика. Ако малките носят твърде тежки раници, то това може да доведе до проблеми с опорно-двигателния апарат, особено ако детето носи чантата на едно рамо. За да може малчуганът да носи тежката раница, трябва да се привежда напред, а това неминуемо води до проблеми с гръбначния стълб.

Той се състои от много прешлени, които са разделени от хрущяли и поддържат както мускулите, така и сухожилията. Голямата тежест води до допълнително натоварване именно на тези мускули и сухожилия, което може да доведе до вреда върху подреждането на прешлените. 

Именно затова лекарите настойчиво препоръчват да избираме раници, чието тегло (в пълно състояние) не превишава с 10% теглото на детето. Сред негативните ефекти за здравето от използването на тежки раници учените изброяват сколиоза, намаляване дихателния обем на дробовете, болки в гърба, мускулни спазми и подобни разстройства, които могат да се появят и години по-късно. Освен това, свръхтеглото на раницата може негативно да въздейства върху центъра на ръста, което да се отрази на височината на детето.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа