Махмурлук без алкохол - възможно ли е?

Няколко причини, поради които може да изпитваме подобни неприятни усещания

16 март 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Не само алкохолните напитки предизвикват у човек подобни симптоми, както при махмурлук, пише Medikforum. До тях могат да доведат лекарства, мигрена и дори някои храни. 
Прието е да се смята, че махмурлукът е следствие от алкохолно отравяне. Но в действителност, характерните симптоми могат да възникнат и поради редица други фактори.

Например, голяма част от сънотворните рецепти (продаващи се с рецепта или без), съдържат антихистамини, заради които човек се чувства отпаднал на следващия ден. За много хора това усещане е напълно сравнимо с махмурлука, тъй като организмът продължава да обработва лекарството след събуждането, както и то да продължава да проявява седативния си ефект в състояние на бодърстване.

Понякога симптомите на махмурлук възникват и поради ниското ниво на захар в кръвта, което е характерно за диабетиците. Но дори и в този случай, ако не сте диагностицирани с диабет, намаляването на показателите на захар в кръвта, тъй като не сте се хранили добре последните дни или не сте се натоварили достатъчно физически, могат да предизвикат замайване, топли и студени вълни, чувство за обърканост. Понякога тези симптоми продължават и след като приемете храна.

Алергии към домашен прах и цветен прашец също могат да провокират раздразнителност, дехидратация и умора, поради оток на носните прегради, което негативно влияе на качеството на съня. Някои анестетици, използвани за обща анестезия, предизвикват объркване дори и няколко дни след операцията. 
Характерните симптоми от прекаляването с алкохол могат да възникнат и заради определени храни, при висока чувствителност към тях, като например млечни продукти.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа