Мием ли ръцете си грешно при готвене?

Грешките водят до заразяване на храната с бактерии

25 август 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Ново изследване разкри, че нашите навици за миене на ръце  докато приготвяме храната в дома са толкова неправилни, че вероятно носим тонове бактерии на масата, без дори и да разбираме.

Добрата новина е, че този проблем се оказва сравнително лесен за разрешаване.
Екипът от учени е накарал 383 доброволци да приготвят бъргъри от пуешко месо и салата в специално конструирани кухни, в които всяка стъпка от процеса по приготвяне на храната била наблюдаване на учените.
За да се измери разпространението на потенциалната зараза от лоша хигиена и неуспешно измиване на ръцете на “домакините”, суровите бъргъри били заразени с РНК вирус, наречен бактериофаг MS2.
Вирусът е безвреден за хората, но може да доведе до разпространение на значително по-сериозни патогени като норовирусите, които причиняват хранително отравяне.
Оказало се, че 97% от участниците не са предприели препоръчаните от Центъра по превенция и контрол на болестите стъпки за правилно миене на ръцете.
Ето и самите стъпки, които гарантират успех с хигиената при миенето на ръцете:

1. Намокрете ръцете си, натъркайте ги със сапун.

2. Търкайте ги една в друга за поне 20 секунди.

3. Изплакнете ги.

4. Изсушете ги, като използвайте или суха кърпа (!), или кухненски сешоар за ръце.

Оказало се, че 79,5% от участниците не са търкали ръцете си в продължение на 20 секунди. В резултат на което около 50% от участниците са заразили бъргърите с вируса.
За да сте сигурни, че пазите добра хигиена в кухнята, просто търкайте ръцете си със сапун поне 20 секунди и след това използвайте суха и чиста кърпа.

Обекти.бг

 

Коментари
Последни видеа