Нови доказателства за ползата от дневния сън

Колко точно да продължи сиестата

02 септември 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Има много проучвания за ползата от дневния сън. Преди време подробно разказахме как се отразява на децата и защо малките ученици трябва да спят след обяд.

Следобедният сън е повеля на тялото. След обилна храна то има нужда от 20 минути почивка. Благотворното му действие е известно от древността.
Още римлянител са "въвели" специален термин - Hora Sexta, шестия час, който дава началота и на днешната "сиеста".
Сега специалисти припомнят отново ползите и дават съвет колко точно да продължи тя. 

Сред безспорните ползи е това, че сънят помага по-добре да се запомни информацията, която сме натрупали в главата си преди обяд. Затова се препоръчва и малките ученици да са само първа смяна в училище, а след това да имат възможност за отдих.
Обяснението: от сутринта до около 12 часа дясното полукълбо на мозъка е по-активно. Именно там се пренася информацията от краткосрочната в дългосрочната памет.

Освен това, тези, които имат възможност за кратък отдих след обяд, са по-спокойни и не са така раздразнителни във втората половина на деня.
Човек се зарежда със сили и бодрост, което се отразява благоприятно и вдига работоспособността му. Краткият отдих е особено здравословен за сърдечно-съдовата система.
Но след обяд не бива да се спи продължително. Добрата почивка е 40 минути – не повече. Ако човек спи повече, става апатичен и вял, предупреждават учените.

Източник, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа