Отказването от антидепресанти трябва да продължи с месеци

Все повече хора спират тези медикаменти без лекарски надзор

13 март 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Панически разстройства, студени или топли вълни, рязко падане на настроението, виене на свят и безсъние - това са някои от страничните ефекти, с които се сблъскват хората, след като спрат приема на антидепресанти, пише medikforum.ru.

В някои случаи последствията са толкова тежки, че пациентите са принудени да се върнат към приема на таблетки, като погрешно смятат, че симптомите им са признак на връщането на депресията. А често подобни предположения правят дори и лекари. Особено характерни тези усещания са валидни за последващите ефекти при отказа от антидепресанти от групата на "селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина", които много често се предписват за лечение на депресия. 

Любопитно е, че в официалните препоръки на здравните ведомства на различните страни се съдържа информация за това, че симптомите на голяма част от хората, приемащи подобни препарати, са описани като незначителни и "преминаващи за не повече от седмица".

В тази връзка, фармацевти и лекари препоръчват да се намалява дозировката постепенно. На практика хората разказват за това, че страничните и последващи ефекти след резкия отказ от антидепресанти са много разпространени.

Въпросните медикаменти се предписват по строги лекарски препоръки, както и спирането им, но редица хора решават да се справят с отказа сами, което ги въвлича в порочен кръг. Реално спирането на антидепресанти би следвало да е по схема, която следва постепенното намаляване на приема им, и обикновено продължава от 6 до 12 месеца.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа