Откриха още полезни бактерии в кърмата

Помагат правилното развитие на новороденото

05 март 2019 г.

Илюстрация: Shutterstock

Испански учени откриха клетки от гъбички в микробиома на кърмата. Оказа се, че тя съдържа някои гъбички и бактерии, които влизат в състава на пробиотиците – елементи, особено необходими за правилната работа на храносмилателната система на новородените, съобщава Science Daily.

Предишни проучвания доказаха, че бактериите в кърмата са особено необходими за правилното развитие на бебето. Първите „колонии“ започват да се настаняват в човешкия организъм още преди раждането. Контактът с тях започва още в утробата на майката. В плацентата, околоплодните води и в кръвта от пъпната връв се откриват следи от бактерии.

„Ние установихме присъствие на дрожди и други гъбички в кърмата на здрави майки. Откритието ни потвърждава хипотезата, че майчиното мляко е източник на важни микроорганизми за детето“, обясни авторът на откритието Мария Карман Колада - водещ испански изследовател от института по агрохимия и хранителни технологии във Валенсия.

Първоначално учените се интересуват от въпроса дали кърмата се различава по състав в зависимост от региона, в който живее майката, храненето и начина на живот, който води майката. За да отговорят на този въпрос, те събират образци от Испания, Финландия, Китай и Южна Африка. Получените резултати потвърждават наличие на гъбички в кърмата на майките от различни континенти както и потенциалната им роля в поддръжката на стомашния микробиом на новороденото. 

Въпреки сходствата в пробите на четирите страни, учените установиха и някои различия. Най-разпространени са два вида бактерии - Malassezia и Davidiella. Заедно с тях се откриват и още Sistotrema и Penicillium. Четирите разновидност се откриват в пробите кърма, без значения от коя от четирите страни и тя.

Засега е сложно да се обясни как те попадат в кърмата. Например една от тях Malassezia се отрива най-често в слъзните жлези на майката, а Davidiella – в матката. Докато Saccharomyces присъства най-често в стомашно-чревния тракт.

„Днес някои видове дрожди се използват като потенциални пробиотици за укрепване на здравето. Най-разпространената от тях е Saccharomyces boulardii. Нашето проучване установи голямо разнообразие от гъбички, които могат в бъдеще да бъдат използвани за лечение на дисбаланс в чревната микрофлора“ , обяснява д-р Коладо.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа