Отворете широко прозореца преди сън

Притокът на чист и студен въздух в Covid пандемията е от полза за деца и възрастни

18 ноември 2020 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Дали прозорецът да е отворен или затворен по време на сън до скоро беше въпрос на лични предпочитания. По време на пандемията с коронавируса от разумното решение, може да зависи здравето ни, пише Medical Xpress.
Когато проветряваме често и постоянно, а вентилацията се удвои, излагането на аерозоли намалява наполовина. Това 

ограничава риска от Covid -19

и важи с особена сила, ако спалнята се споделя, твърдят експерти от консултативна група към британското правителство.
Проветряването на стаите значително намалява риска от зараза. И тази проста превантивна мярка трябва да се препоръчва наред с останалите – миене на ръце и спазване на дистанция, съветва проф. Линда Боулд от Единбургския университет. 
Чистият и студен въздух през нощта не само намалява количеството на циркулиращите вируси, но и допринася за по-добър сън. Това е особено важно за децата и подрастващите, защото повишава и способността им да учат и да се съсредоточават и учат. Известно е, че застоялият въздух в непроветрените стаи влошава когнитивните способности. 
През зимата е най-добре

да се отваря горната част на прозореца

Причината е, че студеният въздух е по-плътен от топлия и пада бавно надолу. Така и човек не усеща рязък хлад от влизащия въздух.
Ако не искаме да държим постоянно отворен прозореца през деня, е достатъчно

да проветряваме по пет минути на всеки час

Възрастните и хронично болните трябва да спят при температура 18 градуса Целзий, защото има риск за здравето им. Заради свиването на кръвоносните съдове, кръвното може да се повиши и да получат дихателни затруднения. Това важи и за хората с астма.

 

Коментари
Последни видеа