Потребителска такса и за децата

Лични лекари искат да я покрива министерството на труда и социалните грижи

27 октомври 2016 г.

Снимка: Shutterstock

Децата, инвалидите и хронично болните да не бъдат освободени от потребителска такса, когато ходят при личните си доктори. Това е едно от предложенията, които Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е записало в официално писмо до премиера, Парламентарната комисия по здравеопазване, министрите на финансите и здравеопазването, НЗОК, съобщава Мениджър нюз.

"Става въпрос за потребителската такса, от която е освободена голяма част от населението, пациенти, които най-често попадат в нашите кабинети. Ние не искаме те да се бъркат в джобовете, а да се въведе регламент, според който разликата да се покрива от съответното ведомство. Децата например трябва да се осигуряват от държавата, но на практика не се осигуряват в пълния размер. А те боледуват сравнително по-често и колегите, които имат по-голям процент дечица като пациенти, търпят загуби", коментира д-р Николай Брънзалов от Управителния съвет на Националното сдружение на личните лекари в предаването "Тази сутрин" на bTV.

Идеята на сдружението е такива практики да се покриват от съответното ресорно министерство. В случая с децата, това трябва да е министерството на труда и социалните грижи, защото "това си е чисто социална дейност. Иначе много лесно е да се прави социална дейност за сметка на лекарския труд.", заяви Брънзалов.

От организацията искат още да бъде увеличен бюджетът за първична медицинска помощ от 180 на 225 милиона лева. Мотивът: парите намаляват, а дейностите, извършвани от джипитата, се увеличават. С всяка следваща година се въвеждат все повече електронни дейности, а те също неминуемо водят до допълнителни разходи, аргументират се личните лекари.

От сдружението предлагат още ако някоя институция реши, че трябва определени групи да бъдат освободени от потребителска такса, то същата да покрие този разход в полза на освободеното от нея лице. Друг факт, на който наблягат е, че и до момента държавата не осигурява децата с пълния размер на здравноосигурителната вноска. Това, както и съществуващите привилегии, водят до неравнопоставеност между пациентите.

"Става въпрос за потребителската такса, от която е освободена голяма част от населението, пациенти, които най-често попадат в нашите кабинети. Ние не искаме те да се бъркат в джобовете, а да се въведе някакъв регламент, според който разликата да се покрива от съответното ведомство. Децата например трябва да се осигуряват от държавата, но на практика не се осигуряват в пълния размер. А те боледуват сравнително по-често и колегите, които имат по-голям процент дечица като пациенти, търпят загуби.", коментира д-р Николай Брънзалов от Управителния съвет на Националното сдружение на личните лекари в предаването "Тази сутрин" на bTV.

Идеята на сдружението е такива практики да се покриват от съответното ресорно министерство. В случая с децата, това трябва да е министерството на труда и социалните грижи, защото "това си е чисто социална дейност. Иначе много лесно е да се прави социална дейност за сметка на лекарския труд.", заяви Брънзалов.

Коментари
Последни видеа