Само 10 минути на улицата освобождават от стрес

Съзерцаване на природата или разходка разтоварват напрежението

02 март 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Само 10 минути съзерцаване на природни гледки освобождава студентите от психологически и физически стрес и ги прави по-щастливи, това установиха американски учени от университета Корнел. Проучването им е публикувано в списание Frontiers in Psychology.

„Не е нужно да отделяме много време. Достатъчни са само 10 минути, които да прекараме на улицата, за да се постигне позитивен резултат. Всеки човек може да се организира така деня, че да прекара малко време навън, а още по-добре е да е на чист въздух в планината, което уви не винаги е възможно“, обяснява Джен Мередит, водеща на проучването.

Тя работи с хора на възраст 15 до 30 години и при експерименти с тях установява, че 10-15 минути на чист въздух могат сериозно да подобрят настроението и да повишат концентрацията на студентите. При това се подобряват и много физиологични маркери - кръвно налягане и пулс, което е ярко доказателство за лечебното въздействие на разходката.
Като позитивни промени имало и при студентите, които само седели и гледали природата, както и при тези, които се разхождали с умерено темпо.

Преди време британски учени предложиха просто лекарство срещу стрес – дълбоко дишане.
Известно е, че когато човек е притеснен и под стрес, дишането се забавя и задържа. Сякаш той забравя да диша.
Този инстинкт изглежда напълно естествен и вроден. Именно него изучава екип от Университета в Станфорд, за да разгадае фините механизми и как точно работят те. 

Дишането въздейства върху сърдечния ритъм, но той сам по себе си също се променя. Сърцето не е единственият орган, който следва ритъма на дишането. Мозъкът също участва в процеса „дишай-издишай“. Невроните, които контролират този рефлекс, са в пряка връзка с други, които командват вниманието, възбудата, стреса и тревожността. Тези мозъчни клетки комуникират помежду си.
Състоянието на стрес и на спокойствие се променя в зависимост от начина ни на дишане – дали ще поемаме спокойно въздух, дали ще е на кратки малки глътки, при дълбока въздишка, прозяване, смях, ридания ...
Когато човек е възбуден или в стрес, регулирането на дишането и старанието да забави и задържи вдишването, подава успокоителен сигнала на мозъка. Той оказва положително влияние и върху настроението като цяло. Така тялото намира спокойствие и релакс.

Коментари
Последни видеа